La marxa dels legionaris de Barcelona provoca la suspensió d’un acte dels col·lectius antifeixistes

  • La Mesa d'Entitats Memorialistes de Catalunya cancel·la un acte a la plaça de Sant Jaume per demanar l'anul·lació dels consells de guerra franquistes i així no trobar-se amb els legionaris

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
27.05.2016 - 22:00
Actualització: 28.05.2016 - 11:47

‘Em sembla horrorós que es deixi fer un acte militarista i amb un to feixista’, explica Josep Cruanyes, president de la Comissió de la Dignitat a VilaWeb. Es refereix a la marxa pel centre de Barcelona que ha convocat per avui la Hermandad Legionarios de Barcelona. Volen protestar contra els atacs que reben l’exèrcit espanyol, la policia i els legionaris per part de l’esquerra, els separatistes i Ada Colau, segons que diuen a la seva pàgina de Facebook. Aquesta mobilització està permesa per la conselleria d’Interior i anirà des de la plaça d’Urquinaona i acabarà a la plaça de Sant Jaume. Aquest fet ha generat malestar entre els col·lectius antifeixistes de Catalunya perquè demà, com cada darrer dissabte de cada mes, tenien pensat de reunir-se a la plaça de Sant Jaume per demanar l’anul·lació dels consells de guerra franquistes contra el president Lluís Companys i la resta de víctimes del franquisme. Aquest acte, que es fa des de fa anys, finalment s’ha suspès per a evitar trobar-se. ‘No volem haver de trobar-nos i suportar la vergonya de sentir improperis i alabances feixistes’, explica Crunayes.

La Mesa d’Entitats Memorialistes de Catalunya, que aplega diferents associacions antifeixistes, creu que permetre aquesta marxa de legionaris és una agressió a la seva llibertat d’expressió: ‘Veure legionaris als carrers de Barcelona ens porta a moments foscos del franquisme o l’endemà del sis d’octubre de 1934’, diu en un comunicat que ha enviat l’entitat al director general de la policia, Albert Batlle. ‘Les seves manifestacions suposen l’enaltiment de conductes violentes i contraries als principis democràtics de pau i antimilitaristes majoritaris a la societat catalana. L’enaltiment del franquisme’, conclou el comunicat.

Per la seva banda, fonts de la conselleria d’Interior han explicat a VilaWeb que la llibertat ideològica és per a tothom i que en cap cas es pot prohibir la marxa dels legionaris. Una manifestació només es pot suspendre en el cas que atempti contra la seguretat de la ciutadania. Els informes de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, encarregats per la conselleria d’Interior sempre que hi ha una concentració, han descartat que la marxa de la Hermandad Legionarios de Barcelona suposi un perill.

Sí que hi haurà un dispositiu de seguretat per controlar la marxa, un desplegament rutinari que s’aplica en moltes altres manifestacions. L’acte començarà a les 12 del migdia i anirà fins a la plaça de Sant Jaume. Prèviament s’aturarà davant de la comissaria de la policia espanyola a Via Laietana per fer un ‘acte de desgreuge en honor de la policia nacional’. Allà hi tocaran un parell de marxes, l’himne nacional i ‘El novio de la muerte‘ [una mena d’himne no oficial dels legionaris], segons un correu enviat als membres del cos de la policia espanyola.

Parada a Via Laietana, punt negre de les tortures. 
En aquesta comissaria és on durant el franquisme es van torturar centenars de persones vinculades al moviment catalanista i obrer. Miquel Sellarès, director general de Seguretat de la Generalitat de Catalunya entre 1983 i 1984, explica com el motiu de l’aturada en aquest punt tan simbòlic va més enllà del que és aparent. ‘ Fa anys que moltes associacions demanem l’enderrocament d’aquest edifici perquè s’hi construeixi un jardinet on hi hagi un monument als patriotes catalans i obrers torturats i fan pressió perquè això no passi. Algun dia aquest edifici s’enderrocarà,  més difícil era restituir les quatre columnes de Montjuïc i es van acabar posant’.  Aquest projecte també preveu d’instal·lar una placa de record a la guàrdia civil, que el 18 de juliol de 1936 no es va sublevar i va estar al costat del president Companys, i al general Escobar, general de la guàrdia civil afusellat per l’exèrcit nacional el 1939. Dit això, Sellarès és partidari de deixar que  els legionaris s’expressin amb llibertat: ‘A nosaltres ens ha costat molts anys poder-nos manifestar i també hem de voler que ells ho puguin fer.’

Final de la manifestació  a la Plaça sant Jaume

A la plaça Sant Jaume, els legionaris llegiran una carta dirigida a Ada Colau. A continuació, interpretaran la ‘Marxa reial’, l’himne espanyol, i algunes marxes militars més. L’organització feixista Somatemps, que dóna suport a la marxa, ha dit que més de sis-cents ex-legionaris d’arreu de l’estat espanyol ja han confirmat la seva presència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any