Otegi: ‘Un Junts pel Sí a la basca triomfaria a les eleccions’

  • No preveu un gest d'ETA en campanya perquè seria titllat de 'farsa o electoralista'

VilaWeb
Europa Press
20.09.2016 - 09:47
Actualització: 20.09.2016 - 10:34

El secretari general de SortuArnaldo Otegi, ha valorat que ‘un Junts pel Sí a la basca triomfaria a les eleccions’, en relació amb un pacte de les forces polítiques que aposten per la independència.

En una entrevista de TV3, Otegi ha tornat a posar sobre la taula la seva proposta de tripartit entre EH Bildu, PNB i Podem, un acord ‘d’ampli espectre’ de forces que consideren que el País Basc és una nació amb dret de decidir.

Tot i això, ha reclamat al PNB que aclareixi si aposta per un acord amb Podem i EH Bildu o si vol pacte amb PSE i el PP: ‘Avui el PNB no és Convergència, avui el PNB és Unió’.

‘El PNB no té gens d’interès a pactar amb nosaltres, perquè pactar amb nosaltres és canviar les coses’, ha indicat, i ha lamentat que la seva vocació és reeditar els pactes amb el PSE.

Ha assegurat que, de moment, no hi ha hagut cap contacte previ per conformar aquest tripartit i ha insistit que el PNB defuig els pactes amb ells i vol un encaix de País Basc a l’estat espanyol, quelcom que és ‘impossible’.

Otegi també ha considerat que amb la seva inhabilitació s’ha pretès ‘retallar’ les expectatives electorals d’EH Bildu, però ha puntualitzat que l’independentisme està creixent i obtindrà bons resultats.

Ha defensat que EH Bildu estarà per davant de Podem a les eleccions basques: ‘Ens diferenciem clarament perquè ells defensen la unitat d’Espanya i nosaltres no’.

Otegi ha indicat que no preveu que en campanya hi pugui haver un gest d’ETA per serietat i per evitar introduir-ho en el debat electoral, ja que ‘seria titllat de farsa o electoralista’.

L’estat espanyol no vol el desarmament d’ETA
‘L’estat espanyol manté grans operatius per impedir que el desarmament d’ETA es pugui produir, com a argument vàlid per instal·lar-nos en el passat’, ha sentenciat, i ha deplorat que aquest no té gens d’interès amb el desarmament.

S’ha preguntat ‘com és possible que ETA vulgui desarmar-se i que l’estat espanyol digui no’, i ha respost que, segons la seva opinió, és perquè no té projecte de futur.

Ha afegit: ‘En aquest país existeix un trosset de pau perquè l’esquerra independentista es va comprometre que així fos’.

Després de preguntar-li per com veu la societat basca després de sortir de presó, ha dit que s’ha trobat amb una ‘societat que ha girat full’.

Sobre el seu futur polític, ha indicat que no entra en les seves previsions ser conseller d’un futur govern basc ‘però legalment ho podria ser’ i que ser assessor del seu grup parlamentari podria ser una possibilitat certa però no ho tenen definit, en les seves paraules.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any