Mas defensa el sistema de contractació pública després de l’operació Petrum

  • Ciutadans, PSC, PP i Iniciativa li demanen que renunciï a ser investit de nou president de la Generalitat

VilaWeb
Redacció
24.10.2015 - 02:00

El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, va comparèixer ahir a la diputació permanent del Parlament de Catalunya per donar explicacions sobre el cas Petrum. Una operació que ha significat un nou escorcoll de la seu de CDC i la detenció del tresorer i l’ex-tresorer de partit, Andreu Viloca i Daniel Osàcar, així com de nou persones més.

Mas va centrar la seva intervenció inicial en una defensa del sistema de contractació pública i per fer-ho va dir que el sistema, que es basa en la llei espanyola de contractació pública, impedeix que hi hagi discrecionalitat ni tractes de favor de la Generalitat a empreses. ‘Si no hi ha tracte de favor per part de l’administració totes les altres acusacions cauen pel seu propi pes’, va apuntar.

Porten deu anys seguits investigant i regirant-ho tot, amb una lupa de grans augments, i a hores d’ara no hi ha cap sentència que pugui demostrar res’, va afegir Mas, davant les diverses operacions i investigacions obertes sobre presumptes casos de cobrament de comissions.

També va assenyalar que és cert que la fundació Catdem rebi aportacions d’empreses, i que CDC facturi a la fundació per uns determinats serveis. Però recorda que aquestes pràctiques són legals, i que no només les duu a terme CDC i la seva fundació, sinó també les fundacions d’altres partits.

Fundació Catdem rebia aportacions d’empreses? Això és cert, no s’ha amagat mai, és a la comptabilitat del partit i fundació. Si el tema és saber si la Catdem rebia aportacions d’empreses d’aquí la resposta és sí, perquè tota aquesta informació la té el tribunal de comptes, va afirmar.

En aquest sentit, va recordar: ‘I és legal. Poden dir que no els agrada. Algunes d’aquestes empreses han fet aportacions empreses alres partists, i no surten mai. Es criminalitzen aportacions a la fundació d’un partit legal, i no a la dels altres.’

Va continuar així: ‘CDC facturava a la seva fundació per uns determinats serveis. És cert. Però això també està comunicat a tot arreu. I en informes del tribunal de comptes es diu a partits que especifiquin més aportacions. Ha anat mai a fiscalia el tribunal de comptes en el cas de CDC? Mai.’

‘Faci un pas enrere’

Unes explicacions que no van convèncer als partits de l’oposició. Ciutadans, PSC, PP i Iniciativa van demanar a Mas que faci un pas enrere i renunciï a repetir de president. La futura cap de l’oposició en el nou parlament després del 27-S, Inés Arrimadas de Ciutadans, va dir que ‘algú que ha estat la mà dreta de Pujol, que el seu patit té casos de corrupció, i que té al tresorer detingut no pot ser president’.

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va posar en dubte que Mas hagi de mantenir la seva candidatura a la reelecció en el càrrec després de la darrera fase de l’operació Petrum i la llosa dels casos ‘de presumpta corrupció’. El socialista ha acusat Mas de recórrer al ‘victimisme’ per intentar ‘defugir responsabilitats’ en els casos que puguin afectar el seu partit i la fundació de la formació.

El portaveu parlamentari d’ICV-EUiA, Joan Herrera, va demanar a Mas que ‘faci un pas enrere’. Herrera va criticar que Mas ‘parli sense explicar-se’ i ha dubtat que hagi fet tot el possible per evitar irregularitats al seu partit. A més, li va retreure que atribueixi les investigacions a la defensa del procés sobiranista per part de Convergència.

El portaveu adjunt del PP, Santi Rodríguez, també va reclamar al president que renunciés a la reelecció com a cap del govern. ‘Assumeixi la responsabilitat. Motius polítics n’hi ha molts per fer aquest pas però li esgrimeixo motius ètics’, va sentenciar.

La CUP: ‘No convenç’

El diputat electe de la CUP, Antonio Baños, va valorar la compareixença de Mas per assegurar que no ha apreciat ‘cap novetat’ en les seves paraules a la diputació permanent. És per això que la CUP considera que ‘les explicacions no convencen’ i segueix mantenint la necessitat de ‘denunciar’ al mateix nivell ‘la corrupció de CDC’ i la ‘guerra bruta’ que atribueix a l’estat espanyol quan fa ‘filtracions’.

A més, la compareixença no ha servit perquè la CUP canviï de parer respecte de la possible investidura de Mas. ‘No ens hem mogut ni una coma, no canviem pel nombre de detinguts de CDC’, va assegurar Baños, tot avisant que la CUP ‘no es mourà’ i que hauria de ser Mas qui ‘entengués que ningú és imprescindible’ en el procés.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any