El govern turc creu que ISIS és el principal sospitós del doble atemptat d’Ankara

  • L'HDP, el partit pro-kurd, eleva a 128 els morts de l'atemptat

VilaWeb
Redacció
12.10.2015 - 02:00
Actualització: 28.11.2015 - 11:37

El govern turc d’Ahmet Davutoglu sospita que l’autor del doble atemptat de dissabte a Ankara és ISIS. L’atac, que va fer més de cent vint morts, portaria el segell dels gihadistes i seria molt semblant al que hi va haver el 20 de juliol a Suruc, a la frontera amb Síria. Aquell dia un suïcida es va immolar enmig d’un aplec de joves socialistes i pro-kurds, els quals actuaven de voluntaris i es dirigien a Kobane per ajudar a reconstruir la ciutat, destruïda precisament per Estat Islàmic.

Ahir la policia turca va dispersar amb gasos lacrimògens i cops de porra centenars de persones que es van concentrar a la plaça d’Ankara per a honorar les víctimes de l’atemptat. Durant la concentració es van sentir crits contra el govern turc i el seu president, Recep Tayyip Erdogan.

Captura de pantalla 2015-10-11 a las 21.40.22

La policia va col·locar barricades a tots els carrers que conduïen a la plaça on dissabte es va produir l’atemptat, considerat pel govern el pitjor de la història de Turquia. D’aquesta manera, les persones i delegacions de partits polítics van veure com se’ls prohibia d’arribar al lloc dels fets. Entre aquests hi havia representants del Partit Democràtic dels Pobles (HDP), el moviment d’esquerres pro-kurd que va convocar la marxa pacífica que més tard acabaria en tragèdia, i alts càrrecs del partit socialdemòcrata CHP, el més gran de l’oposició.

Finalment, després que alguns polítics negociessin amb els cossos policials, es va permetre als manifestants d’accedir a la plaça.

Un clima convuls

Turquia viu sotmesa en un clima de tensió i violència des d’abans de les eleccions d’enguany. El partit del president Erdogan, islamista i conservador, va guanyar els comicis, però no va obtenir la majoria absoluta i no va poder formar govern. Li ho va impedir l’auge de l’esquerra kurda i turca, aglutinada sota el partit HDP. El partit ja havia rebut atacs abans de les eleccions. L’1 de novembre hi tornarà a haver eleccions, però fins llavors es preveu que la campanya continuï essent violenta. I més després del doble atemptat de dissabte.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any