2020: l’any de la pandèmia

  • Crònica de la crisi sanitària provocada pel SARS-CoV-2

VilaWeb
Foto: Matthew Waring - Unsplash
Redacció
29.12.2020 - 05:19

L’any 2020 que és a punt d’acabar ha estat marcat per la pandèmia de coronavirus, una crisi sanitària, social i econòmica, amb moltes incògnites encara per resoldre. El 31 de desembre de 2019 Xina va informar de diversos grupos d’afectats amb un tipus de pneumònia provocada pel que semblava ser un nou coronavirus. Gairebé un any després, hi ha més de 79 milions de casos confirmats i el nombre de morts arreu del món supera el milió i mig de persones, xifres que no paren d’augmentar i que només la perspectiva de les vacunes que tot just han començat a administrar-se permeten mostrar un bri d’esperança de control. L’abast d’aquesta epidèmia ha fet rememorar la darrera gran pandèmia que es recordava, la de grip espanyola de 1918.

El 5 de gener de 2020, l’Organització Mundial de la Salut emitia un primer avís sobre un brot epidèmic de pneumònia d’origen desconegut al país asiàtic. A partir d’aquell moment, els fets es van desencadenar ràpidament a través dels diversos brots als països on anava estenent-se el nou coronavirus. L’11 de març l’OMS declarava que la COVID-19 passava a ser considerada una pandèmia. I dies després, el 14 de març, al context espanyol es declarava l’estat d’alarma que decretava, entre altres mesures, el confinament de la població a les seues cases.

Repassem aquest any a través d’alguns dels articles publicats en Mètode sobre el coronavirus i que ens han ajudat a actualitzar els coneixements sobre la pandèmia.

Descobreix tots els articles a la web de Mètode.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any