Un grup islamista reivindica la mort de l’ex-primer ministre libanès, mentre els Estats Units i Israel acusen Síria de l’assassinat

  • És el pitjor atemptat des del final de la guerra civil

VilaWeb
Redacció
14.02.2005 - 19:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un grup islamista desconegut ha reivindicat avui l’assassinat de l’ex-primer ministre libanès Rafiq al-Hariri, a través d’un vídeo que ha emès la cadena de televisió Al-Jazira. El grup afirma haver mort Hariri perquè ‘dóna suport’ al règim d’Aràbia Saudita. Hariri havia estat al capdavant del Líban des del final de la guerra civil, l’any 1990, fins que el mes d’octubre passat va dimitir per diferències amb el president libanès Emile Lahoud, polític pro-siri. L’assassinat, a través d’un cotxe bomba al centre de Beirut que ha provocat dotze morts més, es produeix després d’uns mesos de tensió entre el Líban i Síria. Aquest darrer país és el tutor polític del Líban i les relacions de Hariri amb les autoritats síries s’havien deteriorat darrerament en oposar-se a imposicions per part d’aquest país.
El portaveu de la Casa Blanca, Scott McClellan, ha condemnat l’atac i han dit que el Líban hauria de ser lliure de violència i de ‘l’ocupació siriana’. El president de Síria, Bashar al-Assad també ha condemnat l’acció. Per la seva banda, Israel ha dit que governs com el de Síria i el Líban intenten impedir la democràcia al món àrab.Un grup islamista desconegut ha reivindicat avui l’assassinat de l’ex-primer ministre libanès Rafiq al-Hariri, a través d’un vídeo que ha emès la cadena de televisió Al-Jazira. El grup afirma haver mort Hariri perquè ‘dóna suport’ al règim d’Aràbia Saudita. Hariri havia estat al capdavant del Líban des del final de la guerra civil, l’any 1990, fins que el mes d’octubre passat va dimitir per diferències amb el president libanès Emile Lahoud, polític pro-siri. L’assassinat, a través d’un cotxe bomba al centre de Beirut que ha provocat dotze morts més, es produeix després d’uns mesos de tensió entre el Líban i Síria. Aquest darrer país és el tutor polític del Líban i les relacions de Hariri amb les autoritats síries s’havien deteriorat darrerament en oposar-se a imposicions per part d’aquest país.

El portaveu de la Casa Blanca, Scott McClellan, ha condemnat l’atac i han dit que el Líban hauria de ser lliure de violència i de ‘l’ocupació siriana’. El president de Síria, Bashar al-Assad també ha condemnat l’acció. Per la seva banda, Israel ha dit que governs com el de Síria i el Líban intenten impedir la democràcia al món àrab.

Enllaços
Europa Press: Israel acusa organitzacions i països, com Síria i el Líban, d’estar darrere de l’assassinat de Hariri.
Europa Press: La Casa Blanca condemna la mort de Rafiq Hariri i demana un Líban lliure de l’ocupació siriana’.
Europa Press: Un grup islàmic reivindica l’operació de martiri contra l’agent Hariri, segons Al-Jazira.
BBC News: Explosion kills former Lebanon PM.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any