(13/12) El tren Dénia-Gandia comença de zero

  • El Ministeri diu ara que al gener iniciarà els tràmits per a realitzar un altre estudi informatiu de la línia, quan en 1998 ja va fer un semblant i en 2001 la conselleria va presentar el traçat del ferrocarril

VilaWeb
Redacció
12.12.2004 - 22:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Torne vosté a la casella d’eixida. O el que és el mateix: els més de 12 anys de reivindicacions, projectes i estudis per a ampliar el tren des de Gandia fins a Dénia no han servit de res. Una vegada més, les promeses dels polítics s’han quedat en promeses incomplides.

Destacats dirigents del Ministeri de Foment van comunicar a l’alcaldessa de Dénia, Paqui Viciano, en una reunió celebrada dijous passat a Madrid que el pròxim mes de gener s’iniciaran els tràmits per a realitzar un estudi informatiu per a connectar Gandia i Dénia per tren i que serà previ a un informe d’impacte ambiental i a la firma d’un conveni entre el Ministeri de Foment i la Generalitat per a finançar conjuntament les obres.

Amb este nou anunci, el tren Dénia Gandia es convertix en una rifada dels governs de València i Madrid cap als ciutadans de La Marina Alta i La Safor que ja dura més d’una dècada.

En 1993, Renfe va anunciar que no tenia interés a prolongar la via des de Gandia a Dénia perquè no era viable, la qual cosa va provocar que Esquerra Unida presentara una esmena als pressupostos de la Generalitat per a realitzar un estudi de viabilitat. Al maig de 1995, -més d’un any després- el ministre d’Obres Públiques, el socialista José Borrell, es va comprometre a realitzar l’estudi de viabilitat. El mateix, no es licitaria fins a un altre any després: a l’abril de 1996. Al gener de 1997, el llavors conseller d’Obres Públiques, Luis Fernando Cartagena, va indicar que els estudis preliminars de Renfe van posar de manifest la viabilitat de la línia i es va comprometre a licitar al febrer els estudis previs per a la implantació del ferrocarril Gandia-Dénia.

Després d’anys d’anuncis falsos i dates inconcretes, per fi Foment inicia a l’abril de 1998 l’estudi de viabilitat de la línia fèrria que ha d’unir ambdós comarques. Un any abans, tots els grups polítics de les Corts Valencianes van firmar una proposta no de llei per a accelerar la construcció del tren entre Dénia i Gandia.

Les conclusions de l’estudi no es van conéixer fins a setembre de 1999 i Foment només va creure convenient i recomanable unir per tren Gandia amb Oliva. Dénia es quedava fora. A partir de llavors, la infraestructura es partix en dos: la línia Gandia-oliva (a la que només falta els diners per a iniciar les obres) i la d’Oliva a Dénia, més retardada.

La conselleria presenta al març del 2001 un avantprojecte perquè el tren arribe fins a Dénia per Benimaquia (en el parc natural del Montgó), que compta amb l’oposició d’ecologistes, La Xara i el Bloc. En 2002, PSOE, PP, i GD aproven el citat traçat en un polèmic ple.

Des de llavors fins a la presentació dels pressupostos del Govern l’única cosa que s’ha sabut del tren és que tant la Generalitat com el Ministeri de Foment es responsabilitzaven un a l’altre de no firmar el conveni de finançament de les obres. L’únic pas que falta perquè s’inicien les obres del tram entre Gandia i Oliva i l’impuls definitiu per a realitzar l’informe d’impacte ambiental entre Oliva i Dénia.

Ni els pressupostos de la Generalitat, ni els del Govern per al 2005 incloïen inicialment cap partida per a la realització de l’esmentada infraestructura. Només la negociació amb ERC per a aprovar els comptes de l’Estat va permetre que s’incloguera una partida per a realitzar l’estudi. En principi el mateix que es va realitzar en 1998 i els resultats del qual es van conéixer en 1999. Cinc anys després ja no servix i es torna a estar en el mateix lloc que fa més d’una dècada.

Això sí, en el camí han quedat un infinitat d’incompliments i una llarga llista de promeses electorals oblidades amb el pas dels dies. La lluita de 12 anys, fins ara ha servit de ben poc. I el que es pitjor ens ho diuen sense que se’ls caiga la cara de vergonya.

Més informació des d’Aquí Dénia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any