El presumpte autor de plantar un avet a la Rambla justifica la seva acció

  • Article del biòleg Juli Mauri i reportatge fotogràfic des del Destaquem

VilaWeb
Redacció
14.01.2004 - 15:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El presumpte responsable de plantar un avet als jardinets de la Rambla -tal i com recollia Vilaweb Badalona dimarts passat en un article i un reportatge fotogràfic– ha enviat un correu electrònic a la redacció del diari justificant la seva acció. El missatge, signat com un que estima la natura, explica que “aprofitant un forat que feia anys que hi havia als jardinets, he plantat aquest avet”. També expressa que “si hi ha sort podrà viure, ja que tenia força arrels”.

Davant d’aquest insòlit esdeveniment, Vilaweb Badalona ha consultat el biòleg badaloní Juli Mauri sobre el fet, motiu pel qual ha escrit aquest article. Mauri qualifica d'”aberració ecològica” plantar un avet en un jardí de la ciutat ja que aquests arbres pertanyen a “espècies forànies que en cap cas s’adapten a les condicions ambientals del litoral mediterrani català” i afegeix que “fins i tot en alguna ocasió, poden ser portadors de possibles plagues pel seu entorn”.

El biòleg explica que els avets “formen part d’un paisatge radicalment diferent del nostre i només poden sobreviure si se’ls rega amb generositat durant molt de temps”. “Plantar un avet espontàniament a un parterre de la Rambla, és com abandonar un gos al mig del carrer. Què hi fa allà? Qui en tindrà cura?” afegeix Mauri que recorda que “el manteniment i la millora dels jardins i de l’arbrat municipal no és cap tasca senzilla, requereix molts esforços i normalment obeeix a diferents criteris biològics i estètics”. Coincidint amb les recomanacions municipals, Mauri aconsella que “el millor que es pot fer amb l'”avet” és reciclar-lo per a fer-ne compost (adob vegetal) tot participant del serveis especials de recollida selectiva i, si hom té mala consciència, no comprar-lo o adquirir-lo de plàstic que sempre dura molt més” ja que, puntualitza, “no és aquesta, precisament, una tradició nadalenca dels Països Catalans”.

Tal com vam informar la setmana passada, els serveis de neteja de l’Ajuntament recullen els avets dipositats sense bossa al costat del contenidors verds. Els avets són posteriorment tractats i són transformats en compost o terra vegetal. La campanya de recollida d’arbres de Nadal acaba aquest diumenge.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any