President Jorge Rodríguez, benvingut

VilaWeb
Vicent Moreno Montañés.
14.07.2015 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els valldalbaidins hem tingut una notícia de considerable interés polític: el nou president de la Diputació de València és Jorge Rodríguez, el batle d’Ontinyent, de la capital de la Vall d’Albaida.

La notícia és per a mi molt important i satisfactòria. Des de la vessant personal, perquè li tinc una alta estima al company Jorge a qui conec des de quan era un jovenet socialista molt interessat per tot allò que passava al seu poble. Des de la mirada política, perquè és molt interessant que la Vall d’Albaida tinga persones en el primer nivell de l’acció política valenciana. La nostra comarca ha patit un dèficit prou permanent en eixe sentit des de la instauració de la democràcia, després de l’època franquista.

La política valenciana d’esta nova etapa derivada de les eleccions del mes de maig passat necessita impulsar de manera definitiva i contundent la vertebració territorial i la cohesió social lligada a un projecte de país que cal visualitzar, conéixer i identificar com a propi i peculiar de les persones que vivim en l’allargassat País Valencià.

És indubtable que en este model d’organització territorial hi ha una institució, la diputació, que no encaixa bé, que no respon a les necessitas actuals de l’organització política que ha de servir els interessos municipals, atés que exerceix competències que han de ser assumides per la Generalitat, pels municipis o per les organitzacions comarcals. El model provincial inspirat en el disseny d’una Espanya radial i partida en xicotetes porcions que no tenia en compte les realitats autonòmiques, està caduc, no serveix els interessos de la nova estructura estatal que ha d’estar basada en un model federal i, per tant, la diputació ha d’entrar en un procés de desaparició que, per altra banda, no ha de ser lent.

Ací tenim els valencians un gran repte, iniciar el camí per a la transferència de les competències provincials en favor de la Generalitat i en les institucions comarcals que en este moment estan configurades com a mancomunitats i que, també, han de ser motiu d’anàlisi i de reflexió per avançar en el disseny d’una organització territorial de caràcter comarcal (però esta qüestió dona per a un altre article). Afortunadament el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha manifestat l’interés a fer ús de la coneguda com a llei de coordinació de les diputacions per a impulsar un procés de transferències de polítiques i recursos de les diputacions cap a la Generalitat. El camí tindrà pedres que caldrà superar amb voluntat, energia i intel·ligència: el president Jorge ho sabrà fer.

El primer president de la Diputació de València de l’era democràtica, el socialista Manuel Girona, va dir en alguna ocasió que desitjava ser l’últim president de la institució, però no ho va aconseguir. Jo desitge que Jorge siga efectivament l’últim president de la Diputació de València; ara bé, també vull desitjar-li que tinga una gestió eficaç, brillant i satisfactòria des de l’àmbit personal i des de la política.

Enhorabona i benvingut, president.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any