La CUP, ERC i ICV-EUiA demanen la reobertura del cas dels ‘Onze del Raval’

  • L'advocat dels condemnats anuncia que si la Fiscalia es nega a reobrir el cas acudiran a instàncies internacionals

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.07.2015 - 19:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els grups parlamentaris d’ERC, ICV-EUiA i els tres diputats de la CUP han demanat aquest dimecres la reobertura del cas dels ’11 del Raval’, després que ‘El Periódico de Catalunya’ publiqués que la sentència condemnatòria dels onze acusats de preparar un atemptat islamista a Barcelona es va basar en un testimoni fals. Un dels advocats dels condemnats, Benet Salellas, que ha comparegut al Parlament amb representants dels partits al Parlament, ha explicat que l’objectiu és que la fiscalia obri una investigació per fals testimoni i la condemna provoqui la reobertura del cas. Si la Fiscalia no inicia cap tràmit, Salellas ha anunciat la intenció de recórrer a instàncies internacionals.

L’advocat Benet Salellas ha exigit una revisió ‘a fons’ no només d’un punt de vista jurídic, sinó també policial i polític, per esbrinar què va passar perquè els acusats de terrorisme jihadista fossin condemnats injustament. ‘Cal depurar les responsabilitats perquè no torni a passar’, ha insistit Salellas, per qui el ‘cas dels 11 del Raval’ demostra ‘les retallades en drets fonamentals’.



‘La Guàrdia Civil sabia que no eren d’Al-Queda’, ha assegurat Salellas, qui acusat al Ministeri d’Interior de ser còmplice de la falsa acusació de terrorisme, que en aquell moment encapçalava Alfredo Pérez-Rubalcaba. ‘Hi ha una dada aterridora, i és que la Fiscalia ja ho sabia des del primer moment’, ha etzibat.



Tot i agrair i felicitar el reportatge d”El Periódico de Catalunya’ en què es denunciava que el testimoni que va fonamentar la sentència condemnatòria dels onze paquistanesos era fals, Salellas ha recordat que diversos mitjans de comunicació ja havien informat sobre el frau que suposaven les declaracions d’Asim Iqbal. En aquest sentit, també s’ha queixat que, malgrat la publicació de les diferents informacions, els diferents jutges que van instruir es neguessin a obrir la causa.



Salellas, que creu que cal reobrir el cas per una ‘necessitat ètica’, ha considerat que els onze condemnats del cas haurien de rebre una indemnització i l’oferiment de tornar a Barcelona, ja que en diversos casos van ser deportats als seus països d’origen. 



Per la seva banda, el diputat de la CUP David Fernández s’ha mostrat contundent sobre el cas i ha afirmat que va ser ‘un Guantánamo al Raval’, que va ser ‘permès jurídicament, políticament i mediàticament’. ‘Això és un Ciutat Morta 2’, ha afegit Fernández, qui ha justificat l’afirmació per ‘arbitrarietat policial’ que creu que va existir. El diputat independentista, a més, ha atribuït el cas a la ‘islamofòbia jurídica, política i processal’ que opina existeix a l’estat espanyol.

El diputat d’ERC Oriol Amorós ha considerat que el cas també reflecteix l’ús que han fet algunes institucions de l’estat sobre el temor a la ‘pluralitat’ d’alguns sectors de la societat. ‘No pot ser que ministres de l’Interior, jutges, és a dir, persones fonamentals de l’estat de dret, utilitzin el relat de la por sobre el diferent per construir falsos relats i mentides’, ha asseverat.



David Companyon, diputat d’ICV-EUiA, ha demanat perdó als condemnats i ha denunciat que a l’estat espanyol n’hi ha ‘moltes’ víctimes de ‘muntatges policials’, i ha posat com a exemple el País Basc. Així mateix, ha alertat als mitjans de mitjans de comunicació que ‘cal aprendre d’aquests muntatges’ per no convertir-se en mers ‘transmissors de missatges dels gabinets de comunicació’ de les institucions polítiques i policials.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any