Grècia té temps fins diumenge per a acordar noves propostes amb l’eurozona

  • El govern de Tsipras demanarà el tercer rescat

VilaWeb
ACN-Redacció
07.07.2015 - 23:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La cimera dels caps de govern de la Unió Europea per a tractar sobre la crisi grega ha acabat sense cap acord concret, perquè els països resten a l’espera de propostes precises per part del govern grec. Diumenge els líders de la UE es tornaran a reunir per mirar d’arribar a algun pacte amb Grècia. Al final de la cimera d’avui a Brussel·les, la primera des de la victòria d’Alexis Tsipras al referèndum, el primer ministre italià, Matteo Renzi, ha assenyalat que confiava que la reunió de diumenge seria el final del debat sobre el rescat de Grècia. ‘Pot ser un final feliç’, ha dit. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha advertit que la reunió seria important i que per això hi participarien tots els membres de la UE, i no només els de l’euro.

A la cimera extraordinària d’avui, els líders de l’eurozona han acordat que Grècia haurà de presentar dijous, a tot estirar, un pla de reformes per a aconseguir un tercer rescat. Els líders dels 28 valoraran les mesures diumenge, i el dia abans ja ho hauran fet els ministres d’Economia i Finances de l’euro. Sembla que la reunió de diumenge, doncs, serà la decisiva per al futur de Grècia.

Segons el president del Consell Europeu, Donald Tusk, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha decidit de demanar un tercer rescat a través del fons europeu. Amb tot, ha dit Tusk, el programa haurà d’incloure una ‘condicionalitat estricta’. La cancellera alemanya, Angela Merkel, fins i tot ha dit que el nivell de mesures exigides haurà d’anar més enllà del que es demanava abans del referèndum. 

Donald Tusk ha assegurat que els líders havien acordat de valorar amb urgència si era possible d’establir les bases per a un acord ‘que respecti els compromisos i les normes comunes’. I ha afegit: ‘He demanat a tots els líders que intentin trobar consens. Totes les parts tenen responsabilitats en la situació actual.’

Si els líders són incapaços d’assolir un acord final diumenge, ha dit Tusk, Grècia farà fallida i el seu sistema bancari també, perquè sense l’ajuda del BCE serà insolvent. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha anat més enllà. Ha dit que Brussel·les té ‘plans’ per a totes les possibles solucions, fins i tot la sortida grega de l’euro. A més, ha dit, la CE té preparat un possible ‘pla humanitari’ per als grecs en cas d’una emergència major. 

El president francès, François Hollande, ha dit que confiava d’arribar a un acord, però que diumenge era la data límit i que si no hi ha pacte llavors les conseqüències poden ser greus. Hollande ha dit que el BCE mantindrà almenys fins diumenge una liquiditat mínima a la banca grega.

El president del Consell d’Europa, Donald Tusk, ha remarcat que aquest era el moment més crític de la història recent de la UE. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any