Europa, amb l’ai al cor, tot esperant el pacte grec

  • Dues decisives reunions avui a Brussel·les marcaran el desenvolupament de la profunda crisi que viu la Unió Europea

VilaWeb
Redacció
07.07.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les reunions d’urgència de l’eurogrup i dels caps de govern de la zona euro, avui mateix, semblen la darrera oportunitat per a Grècia. Diumenge el referèndum va significar una victòria impressionant de Syriza. Ahir el govern grec va oferir el cap del polèmic ministre d’Economia, Ianis Varoufakis, que va ser substituït per un membre del seu equip considerat més moderat. I el BCE, reunit ahir també d’urgència, va decidir que no tallava immediatament el crèdit als bancs grecs, que hauria estat la pitjor opció, però que reclamava encara més garanties per a continuar aportant liquiditat. Totes les mirades són posades en la reunió d’avui, que marcarà un clar punt d’inflexió i segurament el camí a seguir.

La reunió dels ministres de Finances de la zona euro, a Brussel·les, començarà a les onze del matí. I cinc hores més tard hi haurà la gran trobada. Els caps d’estat i de govern de la zona euro hauran de prendre la decisió definitiva: o accepten alguna mena de negociació amb Grècia o el país s’encararà cap a la sortida de l’euro, una opció que neguiteja els estats europeus, per la por de les conseqüències.

El president de l’eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, tan bon punt va saber el resultat del referèndum grec, va reclamar noves mesures al govern de Tsipras. Noves propostes que poguessin ser estudiades en aquesta trobada, ja sense Varoufakis. Ara com ara, no se sap què proposarà el govern grec, però podria basar-se en el pla que era a punt de tancar-se abans de convocar el referèndum. La gran pregunta que es fa tothom és si hi ha marge de maniobra. 

Mentrestant, a Grècia els bancs romandran tancats, si més no, fins dijous i la retirada de dipòsits no podrà passar de seixanta euros diaris per targeta bancària. Per una altra banda, políticament Tsipras encara va guanyar més suport després de reunir-se amb dirigents de gairebé tots els partits polítics i acordar-hi els termes de la proposta que avui presentarà a Brussel·les.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any