El Banc Central Europeu no talla l’ajuda als bancs grecs

  • Manté l'assistència financera per a garantir que els bancs tinguin efectiu

VilaWeb
Redacció
06.07.2015 - 20:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit avui de mantenir oberta la via del finançament d’emergència a Grècia (ELA) per garantir que els seus bancs tinguin efectiu, segons ha informat en un comunicat de la institució. La decisió, que arriba després que s’anunciés que el ‘corralito’ es mantindrà almenys fins aquest dijous vinent, contempla mantenir l’assistència financera al mateix nivell que ha estat des del 26 de juny. Això sí, el BCE aplicarà retallades de valor als actius que les entitats presentin com a garantia.

Tanmateix, l’òrgan de govern del banc ha advertit que caldran més garanties per poder comptar amb el crèdit del BCE. El grau d’enduriment d’aquestes garanties addicionals es materialitzarà a partir d’aquest dimarts, quan els creditors coneguin els detalls de la nova proposta que el govern d’Alexis Tsipras presentarà davant l’Eurogrup.

A la pràctica, el missatge del BCE és que cal un acord entre Tsipras i la zona euro perquè, si no s’aconsegueix un pacte, la banca grega haurà de continuar tancada. La decisió també implica que els diners per als grecs no incrementen. Això vol dir, que al ritme actual, i només amb la retirada diària de 60 euros per client, el sistema financer grec pot quedar-se sense euros ben aviat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any