La divisió de CDC i Unió es fa visible al parlament

  • En el ple d'avui els diputats independentistes d'UDC s'asseuran amb els de Convergència i separats de la resta de demòcrata-cristians

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.07.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CDC i Unió han pactat una separació amistosa com a grup parlamentari, tot i que a l’hemicicle del Parlament de Catalunya la divisió es farà evident. Els sis diputats independentistes d’Unió s’asseuran barrejats amb els de Convergència, mentre que els deu que són fidels a la direcció demòcrata-cristiana quedaran físicament separats de la resta. Les úniques diferències es palesaran en el debat i votació de la llei d’igualtat, tal com ja era previst.

Al ple d’avui el president de la Generalitat, Artur Mas, compareixerà per donar explicacions sobre la composició del nou govern, després d’haver-ne plegat els consellers d’Unió Democràtica. Com que falten dues sessions de control al parlament, tant CDC com UDC han volgut mantenir l’operativitat del grup parlamentari. Ahir el president de CiU, Jordi Turull, va valorar positivament l’acord perquè garanteix l’estabilitat del govern. Va dir que ell continuaria comptant amb els cinquanta diputats. ‘Una altra cosa —va afegir— és si ells fan una reunió de deu i jo una de quaranta, però la connexió serà total.’

Unió no interpel·larà el president

El portaveu d’UDC, Roger Montañola, va explicar ahir que el seu partit no interpel·laria el president de la Generalitat ni durant l’explicació dels canvis del govern que farà avui ni en les dues sessions de control que falten. ‘La veu d’Unió hi és i hi serà’, va dir, ni que sigui fora de l’hemicicle, perquè ‘el context ha canviat i la federació ja no existeix’. Per això no hi haurà una divisió sistemàtica dels temps d’intervenció, però els demòcrata-cristians sí que es reserven la possibilitat de tenir veu pròpia i vot diferenciat en qüestions en què tinguin ‘visions diferents’ amb CDC, especialment pel que fa a qüestions de consciència, com ja passava abans del trencament.

Montañola, que serà el nou portaveu d’UDC i, per tant, portaveu adjunt de CiU, serà qui marqui el sentit de la votació a l’hemicicle, on els diputats fidels a la direcció s’asseuran en bloc i separats dels de CDC i dels crítics. Sobre aquest punt, el nou portaveu ha constatat que hi ha diputats que ‘ja no s’adscriuen a la disciplina d’UDC, sinó a la de Convergència’. És el cas de la presidenta del parlament, Núria de Gispert, i dels diputats Joan Recasens, Elena Ribera, Mercè Jou, Isabel Muradàs i Assumpció Laïlla.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any