La Unió Europea colla Grècia: ‘La distància entre nosaltres s’ha eixamplat’

  • Dombrovskis diu que no hi ha cap sortida fàcil de la crisi actual

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.07.2015 - 13:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La primera reacció oficial de la Unió Europea després del referèndum grec ha estat dura. Amb la dimissió de Varoufakis s’esperava una resposta de to suau, però no ha estat així. El comissari europeu per a l’euro, Valdis Dombrovskis, ha fet una compareixença pública contundent i ha dit, d’una manera molt gràfica: ‘El golf que hi ha entre Grècia i els altres s’ha eixamplat molt més.’ Quan li han demanat si Grècia encara formava part de la zona euro o es podia considerar que ja n’era fora, Dombrovskis s’ha negat a respondre.

El govern alemany, molt pessimista també

El govern alemany no veu que hi hagi les condicions necessàries per a negociar un tercer rescat de Grècia després del referèndum. El portaveu de l’executiu de Merkel, Steffen Seibert, ha dit en una compareixença informativa que no hi havia ‘les condicions per a un nou programa d’ajuda’, però que es mantenia la porta oberta per a dialogar. ‘Grècia és a l’eurozona i el govern grec té a les mans que això continuï essent així’, ha afegit.

Així mateix, ha dit que els líders europeus restarien molt atents a les noves propostes que porti el primer ministre grec, Alexis Tsipras, durant la cimera extraordinària que es farà demà per estudiar la situació del país. A Europa, ha dit, ‘la solidaritat i els esforços propis’ no poden tenir límit. Tanmateix, segons el govern alemany només es pot assistir financerament els països que apliquin reformes i ajusts en contrapartida a les ajudes rebudes. Avui hi ha d’haver una reunió entre François Hollande i Angela Merkel que pot marcar el discurs negociador de l’eurozona aquests dies vinents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any