Sànchez es mostra convençut que abans del 20 de juliol hi haurà un acord entre partits i entitats

  • Garanteix que l'ANC no avalarà un acord que només serveixi perquè els partits 'salvin els mobles'

VilaWeb
Redacció
06.07.2015 - 10:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha garantit aquest dilluns que l’Assemblea no avalarà un acord que serveixi simplement per ‘sortir del pas’ i perquè els partits ‘salvin els mobles’. En una entrevista a TV3, Sànchez s’ha mostrat convençut que abans del 20 de juliol partits i entitats hauran arribat a un acord ‘il·lusionant’ per a l’independentisme, però ha subratllat que si no s’aconsegueix, l’ANC ‘no farà trampes’ i se’n desmarcarà. ‘No hem arribat fins aquí per fer un paperot’, ha destacat. El president de l’ANC vol que l’acord sigui completament públic -a diferència del pacte del 14 de gener- perquè els ciutadans puguin fiscalitzar-lo.

Sànchez no ha pressuposat cap fórmula per a l’acord. L’ANC està oberta a parlar d’una llista unitària o de múltiples llistes sobiranistes i fins i tot de la possibilitat d’incloure a polítics en la candidatura de la societat civil. Durant els propers dies l’Assemblea parlarà de forma intensa amb tots els actors en joc per mirar de consensuar la millor fórmula possible per garantir la victòria de l’independentisme. ‘Si l’ANC surt dient que hem arribat a un acord, sigui el que sigui, és perquè estarem convençuts que serà el millor acord per guanyar. No el possible, el millor’, ha remarcat.

La millor manera de presentar el pacte al que arribin partits i entitats serà la ‘publicitat’. Sànchez no vol clàusules secretes com les del passat 14 de gener i aspira a fer que la gent conegui ‘què s’ha compromès a fer cadascú’. ‘I si algú incompleix els acords que els ciutadans li exigeixin el rendiment de comptes a través de les urnes’, ha afegit.

La presència de polítics a la llista

Tal com ja va comentar aquest passat diumenge, el president de l’Assemblea no ha tancat la porta a la presència d’Artur Mas i Oriol Junqueras -entre d’altres- en la candidatura de l’independentisme, en cas que s’arribi a un acord per a la llista unitària. ‘Tothom hi ha de tenir cabuda. Tots els partits polítics que ho vulguin han de trobar la fórmula de sentir-se còmodes i representats’, ha opinat.

En tot cas, l’ANC no vol que el debat sobre les llistes monopolitzi les negociacions que partits i entitats tindran els propers dies. D’una banda, Sànchez és partidari d’intentar reduir al màxim el nombre de llistes independentistes que es presentin el 27-S (‘una millor que dues’) però, d’una altra, vol que quedi clar quin Govern hi haurà a partir del dia 28 de setembre i per a què servirà. ‘Ens preocupa molt que a partir del 27-S tornem a torbar encallada la governabilitat’, ha avisat. El president de l’ANC ha defensat, doncs, que l’acord deixi clar com s’articularà aquesta governabilitat després de les eleccions.

Durant 12 o 18 mesos aquest Govern -amb la majoria parlamentària que li donarà suport- haurà de proclamar la independència, completar les estructures d’estat necessàries i impulsar el procés constituent. Un procés per al qual Sànchez ha destacat la importància de la participació d’aquells partits que, tot i no estar nítidament a favor de la independència, defensen de forma clara el dret a decidir. Un cop completat el procés constituent, la Constitució hauria de ser ratificada en referèndum i s’obriria un nou període electoral en què la confluència de l’independentisme ‘ja no hauria d’estar present’.

Avís als unionistes

Per últim, Sànchez ha demanat als partits ‘unionistes’ que també es marquin el repte d’arribar a la majoria absoluta del Parlament i que no facin ‘trampes’ si el sobiranisme no hi arribés. ‘Segur que si no aconseguim 68 diputats diran que les eleccions sí que eren plebiscitàries, i faran trampa’, ha advertit. El president de l’ANC ha reclamat que la confrontació a les urnes segueixi el mateix patró per a les dues bandes i, per tant, que els unionistes aspirin a la majoria absoluta per imposar les seves tesis.

En tot cas, si l’independentisme no arribés als 68 diputats, Sànchez ha destacat que l’ANC ‘no tiraria la tovallola’ i seguiria treballant perquè algun dia Catalunya aconseguís ser un nou estat independent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any