Tsipras: ‘El mandat que m’heu donat no és contra Europa’

  • 'Volem una Europa de la solidaritat i la democràcia', diu el primer ministre grec després de la victòria del no

VilaWeb
VilaWeb
ACN
05.07.2015 - 22:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha dit que els grecs li havien donat un mandat a les urnes: ‘Trobar una solució sostenible amb Europa que tregui Grècia del cercle viciós de l’austeritat.’ I ha afegit: ‘El mandat que m’heu donat no és un mandat contra Europa.’ Tsipras ho ha dit en un missatge televisat enregistrat, flanquejat per la bandera grega i la de la Unió Europa. Segons ell, els ciutadans han dit quina mena d’Europa volen: ‘Volem una Europa de la solidaritat i la democràcia.’

Per ell, ‘no hi ha solucions fàcils’, però sí ‘solucions justes i sostenibles’. Tsipras ha agraït el suport dels grecs pel ‘no’ en el referèndum, i ha remarcat que havia calgut superar la ‘situació difícil d’aquestes últimes setmanes’.

Varoufakis: ‘Els grecs han menystingut la por’

El ministre de Finances grec, Ianis Varoufakis, ha celebrat el resultat del referèndum a Grècia, que tot fa pensar que serà de més d’un 60% dels vots a favor del no. Varoufakis ha dit que amb aquest resultat els ciutadans havien rebutjat els ultimàtums. Els grecs, ha dit Varoufakis, ‘han menystingut la por’ que havien mirat de crear a través dels mitjans de comunicació i tancant els bancs. I ha afegit que intentaria ‘cooperar’ amb els seus socis de l’eurozona per ser ‘positius’ i arribar a un acord. Varoufakis ha destacat, particularment, l’informe de l’FMI que adverteix que el deute ‘necessita una reestructuració’.

‘Avui hem enviat un fort “sí” a una Europa democràtica, i reforcem la protecció de Grècia envers la seva gent’, ha dit. En la compareixença, Varoufakis també ha criticat la posició negociadora dels seus socis de l’eurozona aquests últims mesos. Segons ell, Brussel·les ha intentat ‘humiliar’ els grecs.

‘Amb aquest “no” farem per manera de cooperar amb els nostres socis, i els convidarem un a un a veure si podem trobar punts en comú. Intentarem ser positius’, ha dit. El ministre ha afegit que maldaria per cooperar amb el BCE i amb la Comissió Europea perquè cal ‘tancar la ferida grega, que és també una ferida europea’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any