El cant de taverna ha tornat a Calella de Palafrugell en la 49a Cantada d’Havaneres

  • Més de trenta-cinc mil persones han corejat 'La Bella Lola' i 'El meu avi' des de la platja o dalt de barques

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
05.07.2015 - 08:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cant mariner surt un dia l’any de les tavernes i puja a un escenari per a desplegar cançons amb regust de sal per a desenes de milers de persones. Més de trenta-cinc mil espectadors van seguir ahir la 49a Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell. El públic tenia clar quines eren les cançons més esperades: mocador enlaire per a corejar ‘La Bella Lola’ i un cremat per a acompanyar ‘El meu avi’. Tres grups de Palafrugell, Port-bo, Neus Mar i Arjau, i una formació de Montcada i Reixac, l’Espingari, van satisfer les exigències del públic amb vint-i-dues cançons. Ara Calella comença a preparar la gran festa en què s’ha de convertir el mig segle de la cantada.

La cantada d’havaneres marca el començament de la temporada d’estiu a la zona de Calella de Palafrugell. L’ànima de l’espectacle és la platja de Port-Bo, on un any més es va instal·lar un gran escenari decorat amb temàtica marinera i unes grades per acollir mil cinc-cents espectadors. A punt de complir el mig segle, la cantada s’ha convertit des del 1966 en la trobada de referència per als amants de les havaneres.

La cantada va exhaurir les entrades que s’havien posat a la venda. Tot i això, l’Ajuntament de Palafrugell calculava que cada edició entre trenta mil i quaranta mil persones es desplacen fins el municipi per a seguir la trobada marinera també des d’uns altres llocs, com les pantalles gegants instal·lades a la platja de Canadell, del Port Pelegrí, la Plaça Nova i la platja de Llafranc o des del mar a bord d’un vaixell o barca.

‘Això ja s’ha convertit en una festa major per a Calella de Palafrugell, els palafrugellencs aprofiten les havaneres per convidar els amics a casa i per gaudir del començament de l’estiu’, afirmava el regidor de promoció econòmica, Albert Gómez. 

Durant la vetllada, que es va allargar durant més de dues hores, es van escoltar vint-i-dues cançons a mans de quatre grups. Un dels de Palafrugell, Arjau, van ser els responsables de trencar el gel amb els temes ‘L’avi Meliu’, ‘Pastor del mar enllà’, ‘Una noche que de amores yo soñé’, ‘Sireneta’ i ‘La Paloma’. Després, l’única formació que no era de Palafrugell aquest any, l’Espingari, va interpretar ‘Sons de mar’, ‘Un viejo amor’, ‘Encisadora’, ‘Al pirata Joan Torrelles’ i ‘Bitxintxo’.

El tercer grup a pujar a l’escenari fou Neus Mar, que va cantar ‘Mare vull ser pescador’, ‘Una barca xica’, ‘Alfonsina y el mar’, ‘Temps perdut’ i ‘Habaneras de Cádiz’. Els últims foren els més de casa de tots, perquè han actuat en totes les edicions de la cantada d’havaneres i, de fet, van ser impulsors de la trobada de cant de taverna: Port-bo. Van fer corejar ‘Barquejant’, ‘La Sirena i la lluna’, ‘La caña dulce’, ‘La Gavina’ i ‘Lola la Tabernera’. 

Després d’això va arribar el moment més esperat. La nit es va tancar amb la interpretació de ‘La bella Lola’ i ‘El meu avi’ amb tots els grups a l’uníson. Al final de tot, un grup de persones van formar ‘Independència 27-S’ amb lletres gegants a la sorra de la platja i una bona part del públic va cridar en favor de la independència de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any