Les enquestes i els primers recomptes oficials donen la victòria al no

  • En l'escrutini oficial, en procés, el no s'imposa clarement amb un 60% dels vots

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.07.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els nou mil col·legis han tancat a Grècia i ha començat el recompte de vots (ací en directe) del referèndum sobre les últimes propostes dels creditors per al manteniment del rescat del país. Les primeres enquestes publicades pels mitjans després del tancament d’urnes coincideixen a donar la victòria al no per un marge de quatre punts. Cal dir que la majoria són sondatges telefònics, i no a peu d’urna. Quant a l’escrutini, en procés, dóna una distància molt més gran, de fins a vint punts (60% pel no i 40% pel sí).

Amb una participació superior al 50%, a les sis (hora nostra) ha començat el recompte de vots pel sí, com defensaven l’oposició, la majoria de mitjans i els empresaris, i pel no, defensat pel govern d’Alexis Tsipras i la coalició Syriza. Així com els primers alerten que un no pot deixar Grècia fora de l’euro i fins i tot la UE, els segons cerquen amb el referèndum l’aval polític a la seva gestió i el rebuig del que consideren un ‘xantatge’ de la UE a acceptar més retallades.

Pel primer ministre Alexis Tsipras, de fet, un no en cap cas no significaria la sortida de Grècia de l’euro o de la UE, com s’ha insistit des d’alguns sectors del país i d’Europa, sinó que creu que representaria reforçar la seva posició negociadora davant la troica per a posar fi a ‘cinc anys de catàstrofe’ amb les mesures d’austeritat imposades al país. I és que una victòria del sí, segons ell, comportaria més austeritat i retallades de pensions.

Tsipras, precisament, ha estat un dels polítics més matiners a l’hora de votar. Ho ha fet en un col·legi electoral del barri de Kipseli, a Atenes, ple de periodistes i curiosos, als quals s’ha adreçat amb optimisme: ‘La voluntat del govern, molta gent la pot ignorar. La voluntat del poble, ningú.’ ‘Avui el poble grec envia el missatge que té el destí a les seves mans, avui la democràcia venç la por, la determinació venç la propaganda de la por’, ha afegit. Per Tsipras, la consulta d’avui representa ‘un missatge de determinació, no sols per a mantenir-se a Europa, sinó per a viure-hi amb dignitat’.

Per la seva banda, el ministre de Finances i principal negociador amb la troica, Ianis Varoufakis, ha assegurat després de votar que ‘el poble grec no té culpa dels enormes fracassos de l’Eurogrup’ i que, amb el referèndum d’avui, ‘el poble té l’oportunitat de respondre a l’ultimàtum llançat per la Unió Europea’.

I el cap de l’oposició i de Nova Democràcia, Antonis Samaràs, també ha votat al matí a Pilos, on ha fet unes breus declaracions: ‘Avui els grecs decidim el destí del nostre país. Votem sí a Grècia i sí a Europa.’

Referèndum a corre-cuita

Arran del blocatge en les negociacions sobre el deute i l’ajut grecs, fa poc més d’una setmana Alexis Tsipras va convocar per sorpresa un referèndum perquè fossin els ciutadans els qui decidissin sobre la darrera proposta dels creditors, que ell considerava innacceptable. L’Eurogrup oferia de desblocar una part de l’ajuda a Grècia en canvi de noves retallades i d’una apujada de l’IVA que el govern grec considerava impossibles d’acceptar.

La pregunta del referèndum, complicada i tècnica, deia: ‘S’hauria d’acceptar el pla d’acord que van presentar la Comissió europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional a l’Eurogrup del 25-6-2015 i que conté dues parts, que constitueixen una proposta unificada? El primer document es titula ‘Reformes per al final de programa actual i més enllà’ i el segon ‘Anàlisi preliminar de la sostenibilitat del deute’.’

Enmig de la curta campanya, dilluns es va decretar el tancament temporal dels bancs i la imposició de controls de capital a Grècia fins passat el referèndum i dimarts va expirar el termini perquè el govern tornés mil sis cents milions d’euros al Fons Monetari Internacional, que no tenia.

Eren cridats a votar 10.837.118 grecs, de sis del matí a sis de la tarda (hora nostra), i perquè el resultat sigui considerat vàlid s’exigeix una participació de com a mínim el 40% de l’electorat, que s’ha superat àmpliament.

Resultat obert

La majoria de les enquestes abans del referèndum apuntaven a un empat tècnic entre els partidaris del sí i el no, i la clau, com és habitual, serien els indecisos. Tots dos bàndols han fet aquests últims dies manifestacions multitudinàries a Atenes, i la tensió és màxima tenint en compte la situació d’urgència dels bancs, que segons els experts podrien tenir liquiditat per a aguantar, només, fins dilluns. A més, la continuïtat del govern d’Alexis Tsipras també podria dependre del resultat de la consulta, especialment perquè amb un sí la seva posició com a interlocutor amb Europa quedaria fortament debilitada. De fet, el ministre de Finances, Varoufakis, ja ha advertit que podria dimitir si no aconsegueix una victòria del no en el referèndum. Segons Varoufakis, abans ‘es tallaria un braç que no acceptar un acord que no inclogui la reestructuració del deute.

El govern grec ha proposat de negociar un tercer rescat amb l’Eurozona, a través del nou fons de rescat, i que hauria d’anar acompanyat d’un pla per a reestructurar el deute, que ja arriba al 180% del PIB. El mateix FMI ha admès aquesta setmana en un informe que Grècia ha d’aconseguir una quitació de com a mínim el 30% del deute, que es considera insostenible. De moment, l’Eurogrup ha declinat negociar cap pas més per a Grècia fins que no hi hagi damunt la taula el resultat del referèndum.

 

Informació relacionada:

Anàlisi: La veritable pregunta que es fa als votants en el referèndum de Grècia

La web del referèndum grec s’inspira en la del referèndum català

Fedon Ampatzouglou, el jove grec que brandava l’estelada a Atenes

Arcadi Oliveres: ‘Un desacord entre Grècia i les institucions europees seria un bon final’

Daniel Munevar: ‘A Grècia molt poca gent paga impostos’

Joan Tugores: ‘El que pot passar el dia 20 a Grècia encara és més greu’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any