Justícia no té programes per a xenòfobs condemnats

  • El fiscal d'odi, amb tot, fa temps que impulsa que joves amb penes inferiors a dos anys de presó per haver difós idees nazis a internet facin cursos de drets humans

VilaWeb
Mayte Piulachs (El Punt Avui)
05.07.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Departament de Justícia no ofereix ni té cap programa formatiu específic per a persones condemnades pel delicte de provocació de l’odi i la violència contra minories (article 510 del Codi Penal) ni pel delicte contra la comunitat internacional en la modalitat de difondre idees que justifiquen el genocidi i els governs que l’avalen (article 607). La mancança ha sobtat, i força, a la fiscalia d’odi i discriminació de Barcelona, capdavantera a l’Estat espanyol a l’hora d’acordar amb acusats, que defensen el nazisme i la xenofòbia a internet, la suspensió de la pena de presó, inferior a dos anys, a canvi de fer un curs de drets humans.

Vanesa i Sigfrido són els últims internautes que a final del maig passat van acceptar ‘participar activament en un curs de drets humans que tingui per objecte el ple respecte a la igualtat i la no-discriminació de les persones per motius racials, ètnics, religiosos, de discapacitat i identitat sexual’, segons que fixa la magistrada del jutjat penal 2 de Barcelona, en la sentència, a canvi de suspendre’ls la pena de dos anys de presó per fomentar idees xenòfobes a la xarxa. La proposta provenia del fiscal d’odi i discriminació, Miguel Ángel Aguilar, que impulsa aquests programes als penalitzats, força joves, que amb condemnes minses i sense antecedents no acostumen a entrar a la presó.

Aquests cursos de formació es fan en el conjunt de mesures penals alternatives (MPA) que la conselleria de Justícia executa per mandat judicial. En preguntar quin tipus de curs farien tant Vanesa com Sigfrido, fonts de la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat van informar a El Punt Avui que no tenien en el seu ampli catàleg aquest tipus de curs de drets humans. No obstant això, van assegurar que es compliria el mandat judicial i, ‘s’adaptaria un programa per a aquests condemnats amb alguna de les entitats que mantenen conveni’ per executar mesures penals alternatives, com Càritas, institucions municipalistes o el Departament d’Interior, entre d’altres.

Aquest buit formatiu ha descol·locat la fiscalia d’odi, perquè almenys ha acordat amb set o vuit joves aquesta mesura formativa a canvi de suspendre’ls la pena de presó. La primera va ser l’any 2010. Només en un cas el condemnat es va desdir de fer un curs i va haver de complir la pena de presó.

La fiscalia no pot supervisar si el penat compleix la mesura penal alternativa perquè és tasca del jutge o del tribunal, que si hi ha algun tipus d’incompliment o irregularitat alerta la fiscalia, fet que tampoc no ha passat fins ara amb les condemnes a fer cursos de drets humans.

Tard o d’hora l’administració catalana i l’espanyola hauran d’oferir aquest tipus de programes. El nou codi penal, que va entrar en vigor l’1 de juliol, amplia l’article 83.6, que estableix que el jutge pot fixar la participació del penat en cursos laborals, d’educació vial, sexual, i ara: ‘D’igualtat de tracte i no-discriminació.’

En aquest sentit, SOS Racisme i l’Institut de Drets Humans de Catalunya ofereixen el curs virtual drets humans i discurs de l’odi per fer front al creixent ciberodi.

 

Article de Mayte Piulachs publicat originalment al Punt Avui

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any