Reflexions ICH (2): La Conferència, un aparador a l’exterior

  • La 1a Conferència Internacional d’ONG acreditades per la UNESCO ha donat visibilitat internacional a moltes manifestacions culturals catalanes.

VilaWeb
Redacció
02.07.2015 - 16:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquestes associacions han participat directament a les sessions de debat, o per la programació d’activitats protagonitzades per colles de gegants, pessebristes, puntaires, sardanistes, bandes de música, entre d’altres.

Un exemple d’aquestes activitats programades ha estat la presència de set puntaires que han mostrat als assistents la seva tècnica, ja que, a més de portar teixits representatius, han ofert un exemple pràctic en posar-se a fer puntes. “Ha estat una sorpresa l’alta presència de representants internacionals d’ONG acreditades per la UNESCO, cosa que no només ha significat que el coneixement de la tradició de les puntes catalanes es difongui, sinó també ens ha ajudat a establir vincles amb representants de les ONG”, explica Rosa Maria Provencio, presidenta de l’Associació Catalana de Puntaires i representant de l’ENS dins del grup de treball de les ONG acreditades. Els representants de les ONG acreditades per la UNESCO procedien d’Escòcia, Regne Unit, Indonèsia,  Flandes, Itàlia, Bielorússia, Eslovènia, Síria, Suïssa i Alemanya, entre d’altres països. A més, hi ha hagut representants d’ONG acreditades de la resta de l’Estat espanyol com ara del Centre UNESCO del País Basc.

Pel que fa als representants d’ONG no acreditades per la UNESCO però que desenvolupen la seva tasca dins l’àmbit del patrimoni cultural immaterial ha destacat una gran representació d’associacions, coordinadores o federacions catalanes (Confederació Sardanista de Catalunya, Coordinadora de Pastorets de Catalunya, Agrupacions de Colles Geganteres de Catalunya, Fundació Paco Candel, entre d’altres). També en aquest grup hi ha hagut assistents procedents de Mèxic (Universitat Nacional de Mèxic), Finlàndia (National Board of Antiquities) i d’altres de la resta de l’Estat espanyol com la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Una de les dues sales de reunió també ha acollit una mostra de pessebres cedits per la Federació Catalana de Pessebres. “Volíem tenir visibilitat i que els assistents a la conferència constatessin el fenomen del pessebrisme”, explica Albert Català, president de la federació. Aquest ha estat un dels aspectes destacats de la Conferència: la implicació de les associacions catalanes no només com a participants en els debats, sinó també col·laborant amb l’organització, a càrrec de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, oferint-hi espectacles i actuacions. Així doncs, al llarg dels dies de la Conferència els assistents han pogut gaudir d’una actuació dels Falcons de Catalunya a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, la visita a l’Aplec de la Sardana de Calella, a La Patum de Berga; l’assistència a un concert a càrrec de la Banda Cobla del Col·legi Santa Maria de Blanes, a l’actuació del grup teatral Set de Màgia o a l’assaig de la Colla de Castellers de Barcelona, entre d’altres activitats. 

Per a més fotografies d’aquestes activitats vegeu les galeries de fotos, fent clic aquí

Article relacionat

Reflexions ICH (1): Un pas endavant en el coneixement de la Convenció

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any