L’ANC i Òmnium valoren ‘el gest de Junqueras de voler sumar’

  • El president d'ERC, obert a una candidatura formada per la societat civil i sense polítics

VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
02.07.2015 - 12:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Valorem postitvament el gest d’ERC de buscar espais que sumin i que reforcin idea plebiscitària’, ha dit el president de l’ANC, Jordi Sánchez, en relació amb la proposta llançada ahir al vespre per Oriol Junqueras de fer un pas enrere perquè hi hagi una llista independentista per al 27-S integrada per gent de la societat civil i al marge dels partits. Ara, ni l’ANC ni Òmnium no entren a valorar la proposta en si, perquè són en ple procés de consulta interna sobre la implicació que han de tenir en el procés electoral. ‘Ara l’ANC no ha de valorar cap fórmula. Primer hem de saber què diu el soci. Si ens diu que sí ens hi posarem de valent i analitzarem la fórmula. Valorem positivament l’actitud de l’obertura al diàleg i de buscar propostes’, ha declarat Sánchez.

Si els socis de l’ANC voten majoritàriament sí en la consulta interna de demà i de demà passat el secretariat analitzarà la manera la manera de traduir políticament aquest sí. I entrarà en un procés de discussió amb altres entitats, com Òmnium i l’AMI, i amb els partits per a trobar la fórmula electoral més adient. ‘Caldrà cercar fórmules imaginatives. Perquè la foto final, la resultant de les tres setmanes de debat intens de les entitats i partits, ens permeti veure que encarem amb capacitat d’èxit el 27-S. És important generar la imatge de la il·lusió. Nosaltres pressionarem i molt els dirigents polítics perquè arribin als acords que calen per arribar a l’èxit’, ha explicat Sánchez.

El pas de Junqueras

Junqueras va dir ahir que estava disposat a retirar la candidatura d’ERC al 27-S si la societat civil impulsava una candidatura sense polítics. En una entrevista ahir a Onda Cero, va dir que els militants d’ERC serien ‘els primers d’acceptar’ una oferta d’aquestes característiques, sempre que la resta de partits independentistes també renunciessin a presentar-se. ‘No serem mai cap obstacle’, va subratllar. Segons ell, si aquesta candidatura ciutadana guanyés les eleccions hauria de proclamar la independència i acabar les estructures d’estat per convocar, a continuació, unes eleccions constituents a les quals sí que es presentarien els partits.

Escolteu tot seguit les declaracions de Junqueras:

‘Si globalment fa una proposta d’aquesta mena i això és acceptat per tothom, nosaltres també ho acceptaríem. Serem els primers d’acceptar-ho’, va dir, quan li van preguntar sobre una hipotètica llista de la societat civil sense militants dels partits polítics. ‘Vol dir exactament això, que no en formaríem part. Que aquells que som militants de partits polítics o diputats no hi seríem. Si ens fan una proposta d’aquest tipus nosaltres no serem mai cap obstacle ni cap trava’, va subratllar.

Informació relacionada:

ERC aconsella de votar sí a la consulta de l’ANC

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any