Tsipras manté el referèndum però encara veu possible l’acord

  • En una carta remesa als membres de la troica, que l'Eurogrup analitzarà aquesta tarda, accepta amb retocs la proposta de l'Eurogrup

VilaWeb
Redacció
01.07.2015 - 16:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha comparegut en directe aquesta tarda per anunciar que no es planteja desconvocar el referèndum de diumenge i insisteix que no es votarà sobre la permanència de Grècia a l’euro. Tsipras ha dit que està decidit a arribar a un acord amb els seus socis europeus. Ha fet aquest missatge pocs minuts abans de la reunió que fa l’Eurogrup aquesta tarda per analitzar l’última proposta grega. Tsipras ha enviat una carta (PDF) als responsables de la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu, en què accepta la proposta plantejada per la troica per al manteniment del rescat amb alguns retocs menors.

‘Grècia està preparada per acceptar aquest acord, subjecte a les següents millores, addicions i clarificacions, com a part de l’extensió del programa que expira i el nou rescat, la petició del qual ha estat remesa aquest dimarts’, diu Alexis Tsipras en aquesta carta.

La proposta de la troica incloïa un IVA turístic al 13% i alguna referència a la reestructuració del deute. En la carta, Tsipras demana de fixar un descompte especial del 30% en l’IVA a les illes gregues, una demora en l’augment de l’edat de jubilació i ampliar els terminis per a l’eliminació del complement de pensió que s’atorga a les pensions més baixes.

Una altra de les propostes de modificació que fa Tsipras consisteix a reduir la en 200 milions la despesa militar el 2016 (la troica li demanava una retallada de 400 milions). I afegeix el compromís d’establir un nou marc laboral a partir de la tardor vinent.

L’Eurogrup es reunirà avui a la tarda i discutirà els retocs que proposa Tsipras. Ara, l’agència Reuters cita fonts de l’Eurogrup que diuen que les condicions del primer ministre grec ‘són difícils d’acceptar’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any