Alemanya descarta parlar d’un tercer rescat fins després del referèndum de diumenge

  • El govern grec presenta una nova proposta de pacte a Brussel·les quan queden només hores perquè expiri el termini

VilaWeb
VilaWeb
ACN
30.06.2015 - 18:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els ministres de Finances de l’Eurozona discutiran aquest vespre per teleconferència l’última proposta del govern grec per arribar a un acord que eviti la fallida. El pla de l’executiu d’Alexis Tsipras és demanar un tercer rescat de dos anys, a través del fons de rescat de l’euro. El préstec arribaria als 29.100 milions d’euros i serviria per pagar els interessos del seu deute. Alemanya, però, ja ha advertit que no pensa parlar de cap nou rescat fins després del referèndum de diumenge, que tant Berlín com París, Roma i Brussel·les interpreten com un sí/no de Grècia a l’euro. Aquesta mitjanit expira el segon rescat grec, i acaba el termini perquè Atenes pagui 1.500 milions d’euros a l’FMI.

El govern grec ha demanat un nou rescat només unes hores abans que s’acabi l’anterior, i després que la Comissió Europea reiterés que la porta era “oberta” per negociar i exposés els “paràmetres” que els ministres de l’Eurozona podrien estar disposats a acceptar. 

Amb tot, Grècia no es basa en la proposta de Brussel·les, sinó que en planteja una de nova que implica un nou rescat, i per tant, un nou programa de reformes que caldria negociar, de fins a 29.100 milions d’euros. La xifra surt de sumar els venciments de deute del període 2015-2017. A més, Atenes vol que es negociï un pla de reestructuració del deute, que en global arriba als 323.000 milions d’euros, gairebé un 180% del PIB de l’estat grec. 

Però amb el referèndum previst per diumenge, els líders europeus, especialment Angela Merkel, semblen poc disposats a acceptar la nova proposta grega. Tot i això, el president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha convocat una reunió extraordinària per videoconferència, en què els ministres de Finances de l’euro intentaran acostar posicons amb Atenes per evitar la fallida. El termini acaba a la mitjanit. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any