El TSJC prohibeix que els cursos de formació del SOC siguin només en català

  • Considera que no es pot vetar l'ús de l'espanyol · Elimina part d'una disposició del 2012 per a subvencions, tal com havia demanat el govern espanyol

VilaWeb
ACN
30.06.2015 - 17:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha prohibit que els cursos de formació del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) siguin només en català. En conseqüència, elimina part d’una disposició del 2012 que condicionava unes subvencions a empreses i entitats de formació ocupacional al fet que els cursos fossin en català. El TSJC recorda que la sentència del Tribunal Constitucional (TC) espanyol sobre l’estatut ja va interpretar que el fet de promoure el català no podia impedir l’ús de l’espanyol en les activitats de les administracions. La sentència, que respon a un recurs del govern espanyol, es pot impugnar.

En el text es fa una àmplia referència a la interpretació del TC per justificar que la priorització del català no pot excloure l’espanyol. Admet que es pugui establir d’usar almenys el català en els materials didàctics o com a llengua vehicular, perquè això no exclou l’espanyol. Però no admet l’expressió: ‘Les accions de formació regulades en aquesta Ordre “han de ser” impartides en llengua catalana.’ Això, segons el tribunal, implica obligació d’usar el català i exclusió de l’espanyol, cosa prohibida constitucionalment.

La sentència té el vot particular d’una magistrada que entén que les subvencions són voluntàries i formen part d’un servei que delega l’administració. Igualment, entén que l’ordre no exclou l’espanyol, per tal com els materials didàctics poden incloure aquesta llengua, i només obliga a usar el català a les entitats formadores, no pas als alumnes. A més, considera que la llengua catalana és una part més de la formació dels treballadors desocupats que els pot ajudar a trobar més bones feines.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any