Grècia proposa un nou rescat de dos anys i un pla per a reestructurar el deute

  • El govern grec presenta una nova proposta de pacte a Brussel·les quan queden només hores perquè expiri el termini

VilaWeb
ACN
30.06.2015 - 16:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern grec ha proposat a la Unió Europea un nou rescat de dos anys a través del Fons Europeu d’Estabilitat que permeti cobrir les necessitats financeres de Grècia. A més, l’executiu d’Alexis Tsipras vol que s’elabori un pla de reestructuració del deute, segons que ha explicat en un comunicat. L’oferta grega arriba després dels últims contactes entre la Comissió Europea i l’executiu de Tsipras, hores abans que expiri l’actual rescat i que arribi el pagament de 1.500 milions d’euros que Atenes ha de fer al Fons Monetari internacional. El govern de Syriza remarca que el seu objectiu és trobar ‘una solució viable dins de l’euro’.

En un comunicat, el govern grec assegura que des del principi van remarcar que el referèndum ‘no és el final, sinó la continuació de les negociacions’ per aconseguir un pacte ‘millor pel poble grec’. ‘El govern grec fins al final buscarà un acord viable dins de l’euro’, remarca l’executiu de Tsipras. La Comissió Europea i països com Alemanya, França o Itàlia han advertit que la consulta és un ‘sí’ o ‘no’ a l’euro.

La proposta presentada aquest dimarts a la tarda per Grècia no és una extensió del rescat actual, sinó que implica crear-ne un de nou, que es convertiria en el tercer rescat grec. La diferència, però, és que en aquest cas es faria a través del recentment creat fons de rescat europeu, el Fons Europeu d’Estabilitat, i no inclouria a l’FMI. Aquest fons, dissenyat per l’Eurozona arran precisament de la crisi del deute, serveix per fer front a situacions problemàtiques dels estats membres. L’objectiu d’Atenes, a més, seria que el programa del nou rescat es fes paral·lelament a un pla de reestructuració del seu deute, que ja arriba, gairebé, al 180%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any