Brussel·les confirma nous contactes amb el govern grec per arribar a un acord d’última hora

  • Juncker va explicar a Tsipras els paràmetres que podrien permetre el pacte, incloent possibles discussions sobre la reestructuració del deute

VilaWeb
ACN
30.06.2015 - 13:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Grècia i la Comissió Europea (CE) han mantingut nous contactes per intentar arribar a un acord d’última hora, segons ha confirmat el portaveu de la CE, Margaritis Schinas. El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va trucar dilluns a la nit al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el luxemburguès li va exposar els ‘paràmetres’ que permetrien arribar a un acord amb l’Eurogrup que evités la fallida grega. La proposta, la mateixa que CE va publicar diumenge, inclouria la possibilitat de discutir sobre la reestructuració del deute, d’acord amb les directrius pactades per l’Eurogrup l’any 2012. La CE, però, exigeix a Tsipras que faci campanya pel ‘sí’ en el referèndum de diumenge.

La proposta de Juncker a Tsipras, que encara no ha obtingut resposta per part de Grècia, també inclou la concessió de situar l’IVA dels hotels al 13%, com volia Syriza, i no al 23%, com exigia la troica. A més, Brussel·les promet un paquet de creixement i inversió de 35.000 milions d’euros per ajudar a la recuperació econòmica grega.

‘Cal un pas del govern grec’, ha dit Schinas, que ha recordat que de moment no ha arribat cap resposta d’Atenes i ‘el temps s’acaba’. ‘La porta continua oberta per a un acord, però el temps s’acabarà ràpid’, ha dit Schinas. El portaveu de la Comissió Europea, que és grec, ha remarcat que Brussel·les ‘no abandonarà el poble grec’. ‘Grècia és part de la família europea i volem que aquesta família continuï unida’, ha remarcat.

Aquest dimarts a les 12 de la nit expira el programa de rescat grec, i Atenes ha de pagar 1.500 milions d’euros al Fons Monetari Internacional. Grècia està en una situació de ‘corralito‘, amb els bancs tancats des de dilluns i la possibilitat de retirar dels comptes, només, 60 euros al dia. El govern grec, fins ara, ha considerat inacceptables les propostes de les institucions europees per arribar a un acord i ha defensat el ‘no’ al referèndum.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any