Trencades les negociacions entre Europa i Grècia

  • L'Eurozona descarta una pròrroga del pla de rescat grec, que expira dimarts · Dijsselbloem insta el parlament grec a prendre una 'decisió intel·ligent i aturar el referèndum

VilaWeb
VilaWeb
ACN
27.06.2015 - 21:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els ministres d’Economia de l’eurozona han descartat d’allargar el pla de rescat de Grècia més enllà de dimarts vinent, 30 de juny, que és quan acaba el termini establert. L’Eurogrup ha donat per trencades les negociacions arran de l’anunci de Tsipras de fer un referèndum el 5 de juliol. El president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha advertit que si el govern grec, amb el suport del parlament, tirava endavant el referèndum, el programa de rescat s’acabaria. Per això ha instat el parlament grec a prendre una ‘decisió intel·ligent’ i frenar la consulta proposada per Alexis Tsipras.

‘La decisió d’aturar les negociacions no va ser nostra, va ser dels grecs’, ha lamentat Dijsselbloem des de Brussel·les, després de la reunió dels divuit ministres de l’Eurozona, que s’ha fet sense el ministre d’Economia grec, Iannis Varufakis. ‘Per què hem de permetre més temps?’, ha demanat als periodistes, quan li han preguntat per quins motius no s’havia acceptat la petició de Grècia d’allargar dues setmanes el programa de rescat. ‘Si el govern grec hagués dit que ho troba difícil, però que ho portaria a un referèndum i n’esperaria el resultat, i ho hagués fet molt abans, hagués estat més fàcil’, ha dit Dijsselbloem. ‘Si haguessin fet una recomanació positiva als votants, hagués estat més fàcil’, ha afegit.

Pel president de l’Eurogrup, la delegació grega ‘va trencar les negociacions quan encara estaven en marxa, quan encara hi havia temps, i van decidir recomanar el ‘no’ als seus electors’. ‘El parlament grec encara ha de prendre una decisió intel·ligent sobre això, i espero que porti cap a una situació política diferent’, ha conclòs Dijsselbloem. 


El govern grec havia demanat a l’Eurogrup d’ampliar dues setmanes el programa de rescat, segons que ha explicat Varoufakis, per donar temps a Grècia de fer el referèndum, previst per al 5 de juliol. ‘El rebuig de l’Eurogrup d’ampliar l’extensió un parell de setmanes per permetre al poble grec donar el seu veredicte sobre les propostes perjudicarà la credibilitat de l’Eurogrup com a unió democràtica i em temo que el dany serà permanent’, ha dit el ministre de Finances grec des de Brussel·les.

El president de l’Eurogrup, l’holandès Jeroen Dijsselbloem, ha acusat Grècia de ‘trencar les negociacions’ i ha dit que als ministres de l’euro els va ‘sorprendre negativament’ l’anunci del referèndum fet pel primer ministre grec, Alexis Tsipras. Dijsselbloem ha avisat que el govern grec tenia la resonsabilitat, ‘en qualsevol situació, de fer front a les seves obligacions’, en referència als propers pagaments de 1.500 milions d’euros que ha de fer a l’FMI. I ha afegit que després del referèndum continuaria tenint la responsabilitat de complir els seus compromisos. 



El responsable de l’Eurogrup ha demanat al parlament grec que valori ‘els riscos que vindran en les properes setmanes’ si Grècia decideix tirar endavant el referèndum. Els diputats, segons Dijsselbloem, han de considerar on eren les negociacions, ‘si han estat ben informats’ i valorar els riscos. I ha avisat que en el període entre qu expiri el programa, aquest dimarts, i el referèndum, diumenge, ‘la situació a Grècia es deteriorarà molt ràpidament’. ‘Com creu el govern grec que sobreviurà i gestionarà els seus problemes en aquest període? No ho sé’, ha dit Dijsselbloem.



Les darreres propostes de l’Eurogrup, ha remarcat Dijsselbloem, incloïen la ‘màxima flexibilitat’ que els ministres estaven disposats a oferir a Grècia, tot i que les discussions no estaven tancades i no eren definitives. ‘Però el govern grec ha trencat el procés, ha rebutjat les propostes’, ha lamentat. El ministre grec, Yannis Varoufakis, ha dit que en les properes hores i jornades, els responsables de l’euro i els grecs podrien continuar negociant i que el govern d’Atenes estava preparat per a canviar la seva recomanació de vot al referèndum del ‘no’ al ‘sí’ en cas que hi haguessin millores en les propostes de Brussel·les.



El president de l’Eurogrup ha considerat, però, que fins i tot en cas que els grecs votessin ‘sí’ al referèndum, seria complicat, ja que l’actual govern de Syriza tenia un ‘problema de credibilitat’ i els seus creditors no confiarien que implementés les mesures exigides per les institucions.

El comunicat de l’Eurogrup

Arran de la crisi amb Grècia, l’Eurogrup ha emès un comunicat que signen 18 dels 19 ministres d’Economia i Finances de la zona Euro, és a dir, tots menys el grec. Hi diuen que ‘tot i els esforços a tots nivells i el suport total de l’Eurogrup’, el govern grec ‘ha trencat les negociacions durant la nit del 26 de juny de manera unilateral’.

Recorden ‘les transferències financeres significatives i el suport ofert a Grècia en els darrers anys’ i que han estat oberts ‘fins l’últim moment per donar més suport al poble grec a través d’un programa orientat cap al creixement’.

‘L’Eurogrup pren nota de la decisió del govern grec de presentaran una proposta de referèndum, que s’espera que es faci el diumenge 5 de juliol, després de la data d’expiració del programa.’ Segons els ministres, l’actual programa de suport financer ‘s’acabarà el 30 de juny’ i per això tots menys Grècia es reuneixen ara per ‘fer tot el que sigui necessari per garantir l’estabilitat financera de l’Eurozona’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any