Josep Ramoneda vol recuperar el compromís cultural del Grup 62

  • Mentrestant, aquest estiu tot l'equip editorial del grup es traslladarà a la seu de Planeta

VilaWeb
Montserrat Serra
20.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Grup 62, Josep Ramoneda, que va assumir el càrrec fa vora un any, després de la mort de l’editor Josep Maria Castellet que l’ocupava, vol ressituar el grup editorial més important en català recuperant el compromís cultural que històricament havien tingut els segell que el conformen (Edicions 62, Proa, Empúries, Columna, Pòrtic). En una sessió davant la premsa per explicar les línies de futur d’una nova etapa de consolidació, va dir que els objectius són específicament catalans i que el Grup 62 ha de mantenir la fidelitat a la idea fundacional d’Edicions 62: més enllà d’un negoci hi ha també un projecte cultural, de fidelitat a la nostra cultura i a la llengua catalana.

Mentrestant, i això no es va fer públic durant la conferència informativa, s’ha sabut que l’equip d’editors dels diversos segells del grup, que fins ara ocupava un despatx al carrer Pedro i Pons, molt a prop de la seu del Grup Planeta a la Diagonal, aquest estiu es traslladarà a l’edifici de la Diagonal, completant tot el trasllat del grup editorial català a la seu de la multinacional.

Que el Grup 62 no anés a parar físicament a la seu de Planeta havia estat una condició que havia posat el Grup Enciclopèdia Catalana, l’altre soci amb Planeta del Grup 62, l’any 2013, quan tots dos van decidir abandonar l’edifici del Grup 62 al barri del Raval de Barcelona. Tant Enciclopèdia Catalana com Planeta volien que l’equip editorial del Grup 62 anés a parar a la seva seu. Va guanyar Planeta.

La debilitat d’Enciclopèdia Catalana no ha deixat d’augmentar des de la constitució del Grup 62: el 2013, Planeta, que compra les accions de La Caixa, es converteix en propietària del 79% de les accions i Enciclopèdia Catalana ja només en té un 21%. Però el domini absolut de Planeta sobre el Grup 62 arriba una mica més tard, a final del 2014, quan, havent reestructurat els processos de producció interns vinculant-los a l’engranatge de Planeta, també va prescindir del director general del Grup 62, Xavier Mallafrè. Va passar a ocupar-se del grup Jesús Badenes, director general de la divisió de llibreries del Grup Planeta.

Mentrestant, Enciclopèdia Catalana, cada vegada més debilitada i més incòmoda d’ençà que La Caixa se n’havia anat, va decidir abans de Nadal del 2014, en un consell d’administració, marxar del Grup 62, i endur-se els seus segells (Proa i Pòrtic). Amb tot, per desvincular-se’n, Enciclopèdia Catalana havia d’eixugar el deute contret, d’uns quants milions d’euros, al qual no va poder fer front. De manera que Enciclopèdia Catalana no va deixar el Grup 62. (Veure el reportatge ‘2005-2015: la dècada que ha transformat el món editorial en català‘).

Josep Ramoneda, preguntat per tot això i per la relació actual entre Enciclopèdia Catalana i Grup Planeta, es va limitat a dir que la relació entre tots dos socis estava consolidada i acordada i que cada soci tenia uns espais de negoci: Enciclopèdia Catalana gestionava la part logística (la distribuïdora Àgora) i també la venda de llibres de bibliòfil i llibres d’art, mentre que Planeta s’encarregava de la gestió econòmica directe a llibreries i l’adaptació del llibre a mitjans de futur (digital i transmèdia).

Ramoneda va sintetitzar les voluntats del grup en els següents objectius: confiança en els principals autors del grup; recerca de nous autors; participació en els grans debats del país; incorporació d’autors de literatura estrangera que participen en els grans debats internacionals; reedició dels grans referents de la cultura catalana i mobilització del fons d’Edicions 62; reforçament dels vincles amb associacions i entitats de la societat catalana (sobretot pels premis); projecció internacional dels autors catalans; potenciació de la literatura infantil i juvenil, que és un dels grans actius del Grup; no rebaixar mai les exigències i millorar les publicacions.

Ramoneda va explicar que s’havia renovat el Consell editorial del Grup 62 que ara era format per Carme Riera, Borja de Riquer, Vicenç Villatoro a més del director editorial, Emili Rosales, i ell mateix. A més, el president del grup va donar algunes dades importants: editen uns 400 títols l’any; va dir que el 15% dels llibres que es venen a llibreries (en totes les llengües) són títols editats per segells del Grup 62; i que el 37% de tots els llibres en català que es venen a llibreries són del Grup 62.

La creació del Grup 62 va desequilibrar el mercat editorial en català, perquè els segells més destacats del mercat quedaven sota l’òrbita d’un mateix grup. Però en aquests anys, de mica en mica, el mercat s’ha anat equilibrant pel que fa a l’oferta, amb l’aparició d’un gran nombre de petites editorials, que han publicat obres de qualitat, clàssics, autors novells, traduccions de qualitat… Ara, amb els objectius que es fixa el Grup 62, sembla que la intenció és anar més enllà del rendiment econòmic i fer una política editorial més integral i de qualitat, cobrint molts més espais dels que havien deixat al descobert fins ara.

A partir de la tardor, reactivaran la publicació de les Obres Completes amb un volum nou de l’edició crítica de l’obra de Salvador Espriu dedicat a ‘Cançons d’Ariadna’ i un altre volum de l’Obra Completa de Mercè Rodoreda amb les obres de joventut. A més, s’activarà l’Obra Completa de Josep Carner i la de Joan Maragall en tres volums.

Entre les novetats editorials dels propers mesos, que ha anunciat Emili Rosales, director editorial del Grup 62, destaca: que Edicions 62 traurà el nou títol de Harper Lee, ‘Vés i aposta un sentinella’ (llançament conjunt aquest 16 de juliol, conjuntament amb quaranta editorials internacionals més); que Empúries publicarà la nova novel·la de Jonathan Franzen titulada ‘Puresa’; Columna publicarà el quart lliurament de la saga Millennium, ‘El que no et mata et fa més fort’ i la nova novel·la de Rafael Nadal, ‘La maledicció dels Palmisano’. I Proa publicarà ‘El llibre de les bèsties’ de Ramon Llull il·lustrat per Perico Pastor. A Pòrtic apareixeran les memòries polítiques de Manuel Milian Mestre i Ramon Tremosa publicarà ‘Let Catalans vote’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any