Junqueras proposa una aliança d’esquerres independentista per al 27-S

  • En un article al diari Ara explica la seva idea de candidatura, que hauria d'ultrapassar les sigles del seu partit · Diu a Rac1 que no hi la CUP

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.06.2015 - 22:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, vol confeccionar una candidatura per al 27-S que vagi més enllà de les sigles d’ERC. En un article al diari Ara fa una crida a crear una ‘Aliança per la República Catalana’, una llista independentista i d’esquerres. 

‘L’independentisme, les esquerres i els moviments de regeneració democràtica són les tres forces que mouen el país cap al canvi vers un nou país’, diu. Per això pretén liderar ‘una opció de canvi en tots tres àmbits, que pugui esdevenir hegemònica en el cicle que obriran les eleccions plebiscitàries i constituents que tindran lloc el proper 27 de setembre’. I considera que ‘la majoria de la societat catalana es troba, de fet, a l’espai on totes tres conflueixen’: ‘Un espai que va del liberalisme social fins a l’esquerra transformadora, passant per la socialdemocràcia, i que conflueix en els objectius de la independència, la justícia social i la regeneració democràtica.’

En aquesta ‘Aliança per la República Catalana’ –diu– ERC hauria de tenir-hi un paper central però ‘haurà d’ultrapassar sigles i etiquetes tot basant-se, únicament, en un compromís compartit per a bastir un país lliure, just i plenament democràtic.’ En l’article, Junqueras hi explica els ‘mínims programàtics’ que la candidatura hauria de reunir.

Descarta Convergència i la CUP

En una entrevista a Rac1, Junqueras ha deixat clar que no oferia pas a la CUP de formar part d’aquesta aliança. ‘La CUP i ERC representem espais legítimament diferents, i hem de saber col·laborar des de la diversitat i el màxim respecte. Ells han dit moltes vegades que es volen presentar amb el seu projecte, i crec que això és molt bo. Els desitgem tota la sort del món.’

Junqueras, que ha dit que el debat sobre una llista unitària amb Convergència era tancat de fa molt de temps, ha dit que ERC havia d’ampliar el perímetre de l’independentisme. ‘Desitjo que Mas presenti la millor llista possible i que nosaltres presentem la millor llista possible, perquè és el millor mecanisme per a mobilitzar la gent’.  

Aquests són els cinc punts que desenvolupa en el text:

«1. Independència, República i procés constituent. Compromís inequívoc amb la independència del nostre país, en el marc de la unitat d’acció amb la resta de l’independentisme, i amb l’objectiu que el procés constituent que en resulti tingui un fort component participatiu. Un procés constituent que, al seu torn, desemboqui en el naixement d’una República independent on tota la ciutadania disposi de poder participatiu real que complementi, i controli, les institucions representatives.

2. Tolerància zero amb la corrupció i el frau. Transparència total del pressupost i els recursos de l’Aliança. Netedat absoluta de tots els candidats i compromís a respectar un codi ètic exigent. Enduriment de la lluita contra la corrupció i el frau, mitjançant: (1) l’eliminació de la prescripció dels delictes de corrupció; (2) l’obligació, per als corruptes, de respondre amb el seu patrimoni pels seus delictes, i (3) l’increment dels recursos destinats a la lluita contra el frau fiscal, per tal de situar-lo als nivells mitjans de la UE15.

3. Lluita contra l’atur, la pobresa, la desigualtat, el fracàs escolar i la precarietat. Només qui té garantida una existència digna, pot viure una vida lliure i responsable. Caldrà, doncs, que el govern de la República: (1) estimuli la creació de riquesa, feina i oportunitats; (2) garanteixi a tothom uns mínims vitals bàsics (d’energia, alimentació, habitatge…); (3) posi la inversió en sanitat pública, gradualment, als nivells mitjans de la UE15; (4) estableixi un nou model de relacions laborals, inspirat en els millors exemples nòrdics, tot combinant els principis de flexibilitat, seguretat, cogestió i igualtat de gènere; (4) doni prioritat a l’educació de 0 a 3 anys (màxima generadora d’igualtat d’oportunitats) tot garantint gradualment l’accés universal a l’escola bressol pública, i (5) garanteixi el dret a una formació professional, i una universitat, públiques i de qualitat.

4. Desenvolupament eficient i sostenible. La prosperitat de la República dependrà de l’emprenedoria, la innovació i la sostenibilitat, així com d’una planificació racional de les infraestructures i el territori. Per això cal: (1) bastir un estat emprenedor, que inverteixi en innovació i, alhora, en garanteixi un retorn favorable al bé comú; (2) apostar pel corredor mediterrani; (3) facilitar l’autoocupació i l’emprenedoria, acabant amb l’asfíxia fiscal a autònoms i emprenedors, i agilitzant els tràmits necessaris per a la creació d’empreses; (4) deixar d’abocar recursos a projectes basats en l’explotació de mà d’obra barata, l’especulació, el mercadeig amb les lleis i la destrucció del territori, com ara Eurovegas o BCN World, i (5) acabar amb els privilegis de què gaudeixen grans empreses (per exemple, energètiques) que han viscut del BOE durant dècades.

5. República laica, plural i cohesionada. La República ha d’assegurar la llibertat de consciència i la plena igualtat de drets entre creients de tota confessió i no-creients. Així mateix, caldrà que desterri la xenofòbia i promogui la integració de la immigració. En aquest sentit, el paper del català com a llengua comuna de la ciutadania ha de ser un dels fonaments de la República, sens menyscapte del reconeixement d’altres llengües plenament arrelades al nostre país, com ara el castellà.»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any