El procés sobiranista no trenca la tendència ascendent de les inversions estrangeres

  • Ho indica un estudi fet per La Cambra que calcula que el 2015 les inversions seran majors que el 2014

VilaWeb
ACN
16.06.2015 - 12:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El període entre 1993 i 2014 indica una tendència creixent de les inversions estrangeres a Catalunya que no es trenca pel descens conjuntural del 15,8% que es va registrar el 2014, segons un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona. A partir de les dades d’aquest estudi, La Cambra assegura que al llarg del període analitzat en cap cas es pot concloure que la inversió a Catalunya ‘hagi estat afectada negativament pel context polític’ del procés sobiranista català. A més, de cara el 2015, i després d’haver superat els primers mesos de l’any, les perspectives empresarials preveuen que durant aquest exercici la inversió en capacitats productives serà superior a la registrada el 2014.

Miquel Valls creu que els empresaris s’han d’adaptar sempre a les decisions que pren la ciutadania en unes eleccions democràtiques. ‘L’obligació’ de les organitzacions empresarials és vetllar per la bona marxa de l’economia i col·laborar amb ‘els governs elegits democràticament perquè els que voten són els ciutadans i no les empreses’. ‘El que han de fer les empreses és adaptar-se aquest marc’.

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona va ser una de les poques personalitats empresarials que van participar aquest dissabte en l’acte protocol·lari del Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona on es va celebrar la cerimònia de proclamació d’Ada Colau com alcaldessa de Barcelona. Valls ha eludit valorar davant l’ACN el contingut de discurs d’Ada Colau però ha recordat que la Cambra de Comerç de Barcelona és una institució que ve col·laborant amb l’Ajuntament des del segle XIX i per això ‘estem a disposició de col·laborar amb aquest govern’ municipal amb l’objectiu de què l’economia de la ciutat vagi a millor.

En relació amb els projectes de MWC, Fira de Barcelona i la política turística, entre d’altres eixos estratègics de l’economia de la ciutat, Miquel Valls confia en la importància que el nou equip de govern municipal donarà aquests projectes estratègics que han consolidat la projecció econòmica internacional de Barcelona. Valls es mostra convençut que el nou equip de govern veurà ‘per sí mateix’ les grans possibilitats que té Barcelona en l’àmbit empresarial i l’emprenedoria, que han format part de les bases d’èxit d’aquesta ciutat en els últims anys.

Valls també ha assegurat que la fragmentació política que ha sorgit en aquestes últimes eleccions i que es pot tornar a repetir en les eleccions del 27-S i en les eleccions legislatives espanyoles suposa la construcció d’un nou escenari polític que ‘ha de facilitar el diàleg entre les parts, els partits polítics i els agents de la societat civil’. La Cambra participarà en aquest diàleg ‘aportant tot el que calgui per a la projecció de l’estabilitat econòmica’.

Els nous protagonistes dels sistema polític responen a un ‘canvi històric’ després d’haver viscut una de les pitjors crisi econòmica dels últims 200 anys, cosa que ha generat entre els electors una necessitat de ‘canvi’ amb l’objectiu de buscar noves fórmules per fer front a la crisi.

La manca del nou model de finançament, un perjudici

Miquel Valls també creu que la decisió del govern espanyol de no entrar a negociar el nou model de finançament per les comunitats autònomes, tot i acumular més d’un any d’haver exhaurit la seva vigència, ha suposat una ‘gran manca’ i un perjudici per a l’economia catalana.

Tot i això, després de més de quatre anys de forta tensió en les relacions entre Catalunya i Espanya, Valls creu que el model de finançament ‘no és suficient’ per les necessitats de l’economia i la política catalana i caldria ‘analitzar per la via del diàleg altres aspectes i arribar a un pacte més general’.

En relació amb el Fons Monetari Internacional i la defensa d’un model de finançament més eficient per les comunitats autònomes i d’un dèficit autonòmic a la carta, condicionat a la realitat econòmica de les autonomies, tal i com defensa des de fa anys el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, Miquel Valls somriu i recorda que ‘s’ha de negociar amb el govern espanyol i no amb el FMI’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any