Ada Colau: ‘Volem que Barcelona lideri un procés constituent català’

  • Ha estat investida batllessa amb els vots favorables de BComú, ERC, PSC i un de la CUP

VilaWeb
VilaWeb
Redacció – ACN
13.06.2015 - 19:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ada Colau ha estat investida avui batllessa de Barcelona, amb els vots del seu grup –Barcelona en Comú–, els d’ERC, els del PSC i un de la CUP. En el seu discurs d’investidura, Colau ha demanat col·laboració de tots els grups municipals per encarar els grans temes de ciutat; ha reivindicat el paper de les dones en la construcció de Barcelona i ha anunciat que aplicarien una nova política de més transparència i participació. I ha dit: ”Li proposarem al president Mas d’anar junts a reclamar inversions a l’estat i a exigir més democràcia i respecte pel dret de decidir. Volem que Barcelona lideri un procés constituent català per aconseguir la sobirania real. Hi ha un consens, des de molts matisos, que Catalunya ha de poder decidir el seu futur, amb respecte per tots els territoris i amb la llibertat inqüestionable d’una societat democràtica.’

Vegeu l’acte íntegre de presa de possessió:

En la presa de possessió del càrrec, els regidors s’han alçat un per un per prometre o jurar el càrrec. L’alcaldessa Colau ha promès per imperatius i també treballar ‘amb lleialtat a la ciutadania de Barcelona’ mentre que el seu número 2, Gerardo Pisarello, ho ha promès per imperatius ‘fins que’ els pobles català i de l’estat ‘conquereixin nous marcs republicans’.

El cap de files republicà, Alfred Bosch, ha dit: ‘Tot treballant per assolir la república catalana prometo per imperatiu’; mentre que des de la CUP, Maria José Lecha i els seus regidors, s’ha compromès per imperatius legal i ‘per ètica’ lluitar per la independència, el socialisme i el feminisme als Països Catalans. La majoria del PPC i C’s han jurat i CiU i PSC ha promès.

Els caps de fils de BComú, CiU, C’s i PPC no han renunciat a aspirar a l’alcaldia. Després de la votació secreta i en papereta dins d’una urna, el nom de Colau, sense sorpreses, s’ha cantat 21 vegades. Els suports ja anunciats eren de BComú, ERC, PSC i d’un regidor de la CUP -els altres dos han estat en suport a la vaga de Movistar i un tercer de denúncia contra la petició de presó per a sis detinguts pels incidents a Sants el 12 d’octubre del 2013. La resta han rebut el suport dels seus regidors.

En primera volta i per majoria absoluta, Colau ha acceptat el nomenament com a alcaldessa. I en parlar per primer cop ha promès emocionada i per ‘consciència i honor complir fidelment les obligacions del càrrec d’alcaldessa, per imperatiu legal amb lleialtat al rei, fer respectar la Constitució, l’Estatut i la Carta Municipal de Barcelona’. I ha agraït a la ciutadania haver fet ‘possible l’impossible’.

Colau, que ha assegurat sentir ‘emocions fortes, nervis, il·lusió’, ha assegurat que el vot pel canvi d’aquestes municipals a Barcelona ha de servir per caminar cap al ‘diàleg, la pluralitat, els matisos i les diferències’. ‘Recollim el mandat ciutadà i ho reiterem per manar obeint la ciutadania’, ha reblat.

Per això ha expressat el desig de mantenir una col·laboració conjunta amb la resta de forces ‘pel bé de la ciutat’, agraint el suport als grups que l’han investit per majoria. També s’ha adreçat a Trias per agrair la dedicació a la ciutat i li ha respost a l’oferta de mà estesa que l’exalcalde li ha plantejat. ‘Li corresponc, sobretot pels grans temes de ciutat, en aquest diàleg ens trobarem’, li ha garantit.

‘Feu-nos fora’

Colau, que també ha reivindicat els seus orígens populars i d’activisme social, ha assegurat que és ‘imprescindible’ establir una ‘nova forma de governar’ on la gent sigui protagonista. ‘Que mai més l’ajuntament governi d’esquenes’ a la gent, ha afegit en una crida a les parets de vidre.

La primera alcaldessa de la ciutat de Barcelona ha afegit també que l”altíssima exigència ciutadana’ s’ha de traduir en activació que ‘acompanyi’ el govern municipal. Els ha demanat que siguin ‘crítics, que empenyin, que suggereixin i molestin’ quan es desviïn del programa que els ha dut a liderar l’ajuntament. ‘Feu-nos fora si no fem el que hem dit que faríem i que la ciutadania ens ha dit que fem’. En paral·lel, també ha fet una crida a ser conscients de la complexitat del moment i ha instat els ciutadans a ‘escoltar’ el govern local quan els cridin a posicionar-se amb claredat. ‘Responeu, és un compromís en dues direccions’, ha pregat.

‘Sola no sóc ningú’, ha afegit durant el seu discurs de més de cinquanta minuts. S’ha definit com una part petita de la ciutat i ha agraït així als que ‘s’han deixat la pell en un compromís inaudit, de superherois, de milers de persones que es van ajuntar fa un any’ per impulsar BComú. ‘Que han treballat tant sense esperar res més a canvi que la victòria de la gent comú’, ha apuntat.

Colau, que ha assegurat que la seva gent no són ni ‘ingenus ni demagogs’, volen actualitzar les maneres de fer política. ‘No som aquí per repetir el de sempre, posarem la lupa i aixecarem catifes quan calgui per un ajuntament de vidre, transparent de veritat’.

Acabar els rumors

L’alcaldessa de Barcelona ha enviat també un missatge als treballadors de l’ajuntament per posar fi als ‘rumors confusos’. Ha defensat el funcionariat municipal com un cos ‘excel·lent i imprescindible’. ‘És obligatori comptar amb tots vosaltres’, ha afegit en un gest cap la Guàrdia Urbana. Ha apostat per treballar per millorar les condicions laborals dels treballadors i per ‘revertir’ externalitzacions, o almenys millorar també els convenis marc.

Lleialtat institucional i dret de decidir

Minuts abans de reunir-se amb el president de la Generalitat a Palau, Colau ha enviat ja un missatge a Mas. Li ha assegurat ‘voluntat clara i ferma de col·laboració’ i li ha garantit ‘lleialtat institucional’ com a alcaldessa. Alhora, però, li ha exigit el mateix respecte a la ciutat: ‘Que Barcelona no sigui menystinguda’, ha advertit reclamant recursos compromesos en sanitat i educació.

La líder de BComú ha assegurat que aniran de costat amb el Govern per reclamar les inversions a l’estat així com per millorar ‘la democràcia i el respecte al dret a decidir’. Ha apostat un cop més per a iniciar un procés constituent català cap a la sobirania ‘real’ . ‘Hi ha un amplíssim consens socials amb molts matisos’ que defensa que ‘Catalunya ha de poder decidir el seu futur, amb respecte als territoris però des de la llibertat inqüestionable en societat democràtica’, ha dit mentre de fons se sentien els aplaudiments i els crits de suport de les persones que s’han reunit a plaça de Sant Jaume per seguir en directe el ple d’investidura, que ha durat tres hores.

Finalment, Colau, que ha posicionat Barcelona en contra del TTIP i ha convidat l’alcaldessa de Madrid Manuela Carmena a la ciutat, ha erigit el seu equip com ‘un govern de l’alegria i l’afirmació de vida’ per fer canviar l’estat d’ànim social, ha dit. ‘Ens han fet creure que una part en teníem la culpa, però una part cada cop creixent ens hem negat a acceptar-ho’.

En acabar la sessió constitutiva, la nova corporació municipal s’ha fet la foto de família a l’escala d’Honor de l’ajuntament abans de dirigir-se, excepte els de la CUP, a la recepció amb Artur Mas al Palau de la Generalitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any