El nou govern de les Illes derogarà el polèmic TIL

  • PSIB, Més i Podem han arribat als primers acords programàtics

VilaWeb
Redacció
02.06.2015 - 21:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSIB, Més i Podem han arribat als primers acords per a acabar formant el nou govern de les Illes i el Consell de Mallorca. Les tres formacions coincideixen en alguns objectius per al nou executiu, al voltant de mesures d’urgència social, millora de l’educació i contra la corrupció. 

Han arribat a set acords concrets:

1. Un decret per la renda mínima garantida, per a assegurar un ingrés mínim a les famílies en situació d’exclusió social i econòmica.

2. Retorn de la targeta sanitària a vint mil persones, amb caràcter gratuït.

3. Pla de lluita contra la pobresa, coordinat amb les entitats socials i els ajuntaments.

4. Pla de xoc contra l’explotació laboral, pensant en l’actual temporada turística.

5. Educació: derogació del TIL i la llei de símbols.

6. Creació de grup de treball jurídico-polític per a estudiar com reduir al mínim els efectes negatius de l’aplicació de la LOMCE.

7. Anticorrupció i transparència: creació d’una Oficina Balear contra la Corrupció.

Mentre es feia la reunió, Alberto Jarabo, secretari general de Podem a les Illes, i els números u i tres de Més, Biel Barceló i David Abril, han anat informant dels acords a què havien arribat:

És previst que en les reunions següents es tracti del model de finançament, perquè l’executiva de Més per Mallorca, amb el vist-i-plau de Més per Menorca, va aprovar ahir un conjunt de mesures per a aquesta legislatura i que portaran a la negociació amb PSIB i Podem. La primera condició per a pactar és que hi hagi un compromís de les direccions espanyoles del PSOE i de Podem a millorar el finançament de les Illes el 2016 si arriben a la Moncloa.

Concretament, la proposta de millora és d’augmentar almenys de 700 milions d’euros anuals els comptes públics del govern balear, bé mitjançant l’aplicació del principi d’ordinalitat, bé amb la supressió del fons de suficiència.

Més també proposa que es restitueixi la targeta sanitària per a tothom –per la qual ja s’ha arribat a un acord amb els altres partits–; un pla urgent de beques menjador i lluita contra la pobresa; mesures contra la pobresa energètica i un decret per a aplicar la renda mínima garantida de 500 euros per a les famílies sense recursos. El conjunt de mesures urgents també inclou qüestions ambientals, com ara la paralització de la importació de residus de l’estranger i el recurs de la via judicial per aturar les prospeccions petrolíferes. La recuperació del diàleg amb la comunitat educativa, la derogació del TIL, de la llei de símbols i l’ajornament en l’aplicació dels currículums de la LOMCE a ESO i batxillerat també formen part d’aquestes condicions per al pacte, que s’han de dur a terme durant els primers cent dies de govern.

L’equip negociador de Més és format per Biel Barceló, Fina Santiago, Margalida Capellà i David Abril. Per part del PSIB-PSOE, hi ha Francina Armengol, Antonio Diéguez, Marc Pons i Pilar Costa. Per part de Podem, a més d’Alberto Jarabo, hi haurà Laura Camargo i Daniel Bachiller, juntament amb la secretària general de Podem a Catalunya, Gemma Ubasart, en qualitat de representant de la direcció estatal del partit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any