Els treballadors subcontractats de Movistar abandonen la tancada però mantenen la vaga

  • Telefónica ha acceptat les condicions per seure a negociar la setmana vinent

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció/ACN
30.05.2015 - 12:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els treballadors subcontractats de Movistar han abandonat aquest dissabte a les 14.30 hores la tancada a la botiga de Telefónica al Portal de l’Àngel de Barcelona. Després de set dies de protesta, el centenar de treballadors han sortit de la seu del Mobile World Center entre aplaudiments i han celebrat que Telefónica hagi acceptat les condicions per seure a negociar la setmana vinent. Tot i l’acord, la vaga continuarà fins que hi hagi un acord total i s’acabi ‘amb la precarietat laboral dels treballadors’. De fet, un dels portaveus del comitè de vaga, Aitzol Ruiz de Azúa, ha avançat que els treballadors de Telefónica també faran una aturada de dues hores el dimarts i el dijous com a mostra de solidaritat.

En concret, les condicions que han posat els treballadors per a no continuar amb l’ocupació són: la retirada de la denúncia a Aitzol Ruiz, imputat per violació de la propietat d’una persona jurídica per l’anterior ocupació; l’obertura d’una taula de negociació amb Telefónica i la patronal, i garanties que no hi haurà repressió als vaguistes quan tornin a treballar. Telefónica ha cedit i ha accedit a signar un compromís per escrit amb aquestes tres condicions.

El paper d’Ada Colau

Ahir al vespre vespre, davant l’amenaça de desallotjament dels vaguistes per part del jutge, centenars de manifestants es van plantar davant de l’entrada de l’edifici. La candidata de Barcelona en Comú i probable futura batllessa de la capital catalana, Ada Colau, s’havia presentat també a la tarda a la botiga de Movistar i havia demanat a la companyia que retirés la petició de desallotjament dels vaguistes que fa set dies que ocupen l’immoble. Colau considera que una ciutat pròspera com Barcelona no pot tolerar un desallotjament per part d’una multinacional que té ‘milers de milions de beneficis’. Així mateix, es va oferir com a mediadora entre la companyia, els Mossos d’Esquadra i els treballadors de les empreses subcontractades que porten 53 de vaga indefinida.

Vegeu el vídeo de Colau a la seu de Movistar ocupada:

I aquest:

Ahir al matí el jutge que va rebre la denúncia per l’ocupació ara fa set dies va ordenar als Mossos d’Esquadra que demanessin als ocupants que desallotgessin el local. Si no ho feien, el magistrat donava permís a la policia per desallotjar-los per la força, sense posar un termini concret. Això va despertar una onada de solidaritat i va congregar al voltant del local uns dos centenars de persones.

A més, les líders de BComú, Ada Colau, i de la CUP a Barcelona, María José Lecha, es van presentar al local a primera hora de la tarda per donar suport als vaguistes. Més tard, poc després de les 9 del vespre, es va fer una conferència de premsa dels portaveus del comitè de vaga, amb el suport de representants de diverses formacions polítiques d’esquerres. Hi havia Joan Tardà, diputat al Congrés per ERC, Joan Josep Nuet i David Companyon, d’ICV-EUiA, María José Lecha i Maria Rovira de la CUP de Barcelona, Josep Bel de Barcelona en Comú, i diversos futurs regidors de formacions semblants de l’àrea metropolitana.

Prèviament alguns vaguistes van canviar el nom del Mobile World Centre pel de ‘Strike World Centre’ (Centre Mundial de la Vaga), i diverses persones es van tapar la cara amb bosses de paper on es podia llegir ‘No sóc esclau’.

Els diversos representants polítics han donat suport a l’anomenat manifest de les escales, que propugna unes condicions laborals dignes per a tots els contractats i subcontractats d’empreses que tinguin contractes públics. A més, alguns, com els de BComú, la CUP i altres formacions de l’esquerra alternativa que han entrat en ajuntaments com Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Boi de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Vallirana i Cerdanyola del Vallès, han advertit que no signaran ni renovaran contractes municipals amb Telefónica si no s’asseu a negociar amb els vaguistes. Han denunciat també que la companyia de telecomunicacions tingui 624 subcontractades només a la província de Barcelona.

Joan Tardà ha dit que aquesta vaga ‘no es pot perdre perquè és molt important’, i ha lamentat que els que van conduir el país a la crisi ‘ara la gestionen i dissenyen el futur postcrisi’, propugnant ‘l’esclavatge’ de la classe treballadora.

Per la seva banda, Joan Josep Nuet, coordinador general d’EUiA, ha dit que Telefónica no es pot considerar una companyia líder ‘explotant de manera sobrehumana’ els seus treballadors, i ha advertit al conseller d’Interior, Ramon Espadaler, que ‘si ens toquen a una, ens toquen a totes’. ‘Que no s’atreveixin’ a desallotjar els vaguistes, ha advertit.

Javier Marco, portaveu dels vaguistes, ha dit que només hi ha una solució per acabar amb l’ocupació i la vaga: que Telefónica els reconegui com a treballadors propis i s’assegui a negociar les seves condicions laborals. Marco ha explicat que molts treballadors només tenen un dia festiu a la setmana i treballen 12 o 14 hores diàries per sous que no els permeten arribar a finals de mes. Per això, tot i que no els agrada estar en vaga i ocupant l’edifici ha dit que ho seguiran fent fins que trobin una solució digna. ‘Sembla que a Movistar no l’importen ni els seus clients ni els seus treballadors’, ha dit.

Per la seva banda, Gabriela Serra, històrica activista i representant del centenar d’entitats que ja han signat el manifest de les escales, ha dit que aquesta vaga és un ‘desafiament brutal al poder’ i que si els Mossos desallotgen els vaguistes hi podria haver una tercera ocupació. A més, ha destacat l’èxit d’haver aconseguit ‘trencar la censura mediàtica’ i haver inclòs el subsector de les telecomunicacions en el conveni general del metall, i d’haver obtingut algunes millores en la negociació. Tot i això, ha criticat Telefónica perquè malgrat haver perdut 21.000 clients en una setmana no sembla que vulgui negociar.

D’altra banda, el degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca, s’ha presentat a l’edifici per fer de mitjancer entre els Mossos d’Esquadra i els vaguistes, i també per intentar facilitar la negociació amb Telefónica.

 

Informació relacionada:

Els vaguistes de Telefònica, amb més força que mai

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any