Terrassa en Comú explora un govern per fer fora el PSC

  • Els socialistes, guanyadors de les eleccions, proposen un pacte amb ERC, CiU i la CUP

VilaWeb
ACN
29.05.2015 - 17:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El fet que cap partit aconseguís majoria suficient per formar govern a Terrassa ha fet que les dues primeres forces, PSC amb nou regidors i Terrassa en Comú (TeC) amb sis, hagin presentat les seves pròpies propostes i ja han anunciat que no governaran conjuntament. El PSC planteja la possibilitat d’arribar a un ‘pacte de ciutat’ amb ERC, CiU i la CUP, després de la negativa de Terrassa en Comú d’arribar a un acord. TeC ha defensat que ‘per coherència’ no és possible arribar a acords de govern ni amb el PSC ni amb CiU i, en canvi, sí que ho veu possible amb ERC i la CUP, amb qui també ha parlat. De fet, TeC i ERC han convocat una conferència de premsa dilluns per parlar sobre l’escenari futur.

Les eleccions municipals van donar com a resultat un ple amb nou regidors del PSC, sis de TeC, quatre d’ERC, tres de CiU, tres de C’s, un de la CUP i un del PP. Davant d’aquest escenari, les formacions han fet una primera ronda de contactes amb aquelles amb les que consideren que poden arribar a acords durant aquesta setmana.

El PSC ha explicat que ha rebut la negativa de TeC per arribar a un acord i que es planteja ara explorar les possibilitats d’establir un pacte amb ERC, CiU i la CUP ‘a partir d’un document programàtic de bases per construir una molt àmplia majoria social i política que impulsi el progrés de la ciutat de Terrassa a partir de set grans pactes i 22 mesures concretes’, segons ha explicat el PSC en un comunicat.

Els pactes que proposa el PSC són per la Terrassa social i l’habitatge, per la creació de nous llocs de treball, per l’ètica, la transparència, la proximitat i la participació ciutadana; per la gestió de l’aigua, per la revisió del pla d’ordenació urbanística municipal, per la capitalitat i el lideratge social i pel dret a decidir.

Aquesta proposta es planteja com un document de bases per a un ‘autèntic pacte de ciutat’, a partir del programa electoral del PSC i amb la ‘necessària flexibilitat i coherència’ per possibilitar l’aproximació entre els diferents programes.

D’altra banda, el candidat del PSC, Jordi Ballart, es reunirà amb els agents econòmics i socials de la ciutat per presentar-los aquest document. ‘L’objectiu final és aconseguir construir una majoria prou àmplia centrada més en els interessos de la ciutat i dels ciutadans i ciutadanes que no en buscar fórmules partidistes de repartiment del poder, com ha fet ja alguna formació política’, ha declarat el PSC.

Per la seva part, el candidat de Terassa en Comú, Xavier Matilla, ha afirmat que TeC va néixer com a resposta a una situació ‘crítica’ del govern de la ciutat i amb la voluntat de liderar un canvi i, per tant i com a segona força més votada, té la responsabilitat de ‘treballar i liderar una nova etapa a l’ajuntament i a la ciutat’.

TeC ha deixat clar que vol oferir ‘un projecte inequívocament de canvi’ al ple d’investidura del 13 de juny i ha afirmat que això passa per ‘un govern local alternatiu al govern socialista en minoria’.

La formació ha tingut contactes durant aquesta setmana amb ERC, CUP, PSC i CiU i ha explicat que la conclusió obtinguda ha estat que ‘no és possible arribar a pactes de govern amb PSC i CiU’ i que sí que ho és amb la resta de forces amb qui han parlat. Per això, asseguren que treballaran per construir aquesta alternativa i construir un nou govern ‘que obligui a que la resta de grups hagin de decidir si recolzen aquest projecte de canvi o afavoreixen la continuïtat del govern del PSC, de 40 anys de govern socialista’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any