La quarta sessió de País Gegant reivindicarà nans i capgrossos

  • Dissabte 30 de maig es reprèn l’activitat del congrés a la ciutat de Terrassa, amb la quarta sessió del País Gegant, dedicada als fidels companys dels gegants, els capgrossos i els nans.

VilaWeb
Redacció
28.05.2015 - 13:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La jornada s’iniciarà amb la recepció dels congressistes i el tret de sortida el donarà el Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa, Amadeu Aguado i el President de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, Amador Codina. Totes les ponències es duran a terme al Centre Cultural El Social de Terrassa.

La ponència inaugural, de 10.30h a 11:15h parlarà dels nans i els capgrossos com a element essencial del teatre, amb el ponent Jaume Bernadet de la companyia teatral Comediants.

Posteriorment, Antoni Serés, responsable de l’Arxiu de Patrimoni Etnològic de Catalunya, de 11:45h a 12:30h explicarà les màscares i els capgrossos en escena. Tot seguit,  l’especialista en patrimoni festiu, Jan Grau, mostrarà, de 12.30h a 13:15h, les tipologies, estils i funcions dels caps. El matí acabarà amb la ponència, de 13:15h a 14h, sobre les particularitats, comoditat i portabilitat dels capgrossos a càrrec Jordi Grau, del Taller el Drac Petit.

A la tarda, de 16:30h a 17:15h el promotor cultural Marc Galí explicarà la festa del capgròs de l’any a Terrassa, un model de festa singular on els capgrossos són els protagonistes. Prendrà el relleu Montserrat Garrich, de l’Esbart Català de Dansaires, que de 17:15 a 18h, aprofitarà la seva experiència per parlar dels balls de nans i de capgrossos.

I per acabar la intensa jornada capgrossera, es farà una Taula rodona on es debatrà sobre els capgrossos i els nans i el seu futur a la festa amb els ponents Montserrat Garrich, Jan Grau, Jordi Grau i Siro Gorgojo, moderada per Manel Tomàs.

L’assistència a les sessions i les ponències és gratuïta, lliure i oberta a qualsevol persona que hi estigui interessada. De totes maneres, cal registrar-se al lloc web del Congrés País Gegant per poder-hi participar, fent clic aquí.

País Gegant en dades

Aquesta serà la quarta sessió del Congrés Nacional de Gegants i Imatgeria Festiva a Catalunya, una iniciativa que organitza País Gegant, que es tracta d’una comissió oberta que aplega diferents associacions i entitats de tots els sectors del món geganter i de la imatgeria festiva, amb la participació de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC). 
 
Al llarg de l’últim trimestre de l’any passat es van celebrar tres sessions. El tret de sortida de la iniciativa va ser a Olot el 20 de setembre amb una sessió dedicada a la construcció (Figures festives i mans creadores). Posteriorment, el 15 de Novembre, Solsona va acollir la sessió Cases de la festa: l’aparador del patrimoni festiu, per parlar del que es podria dir el lloc on dormen els gegants, és a dir, els espais d’exposició i interpretació de gegants, capgrossos, bestiari… Finalment, el Pavelló de Suècia de Berga el cap de setmana del 29 i 30 de novembre va ser la seu de la tercera sessió del Congrés, un monogràfic sobre la tradició, comunicació i tecnologia.

Mantenint el format de les jornades de l’any passat, és a dir, programes monogràfics sobre els diferents àmbits al voltant dels gegants i l’imatgeria festiva de Catalunya, la quarta sessió de Terrassa, dedicada a nans i capgrossos, pretén posar de nou sobre el calendari els actes del Congrés Nacional de Gegants i Imatgeria Festiva de Catalunya.

Més notícies a Tornaveu, fent clic aquí

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any