A Elna, dia de la Memòria: Remembrança de la Massacre del 25.05.1285 (Daniela Grau i Umbert)

  • Daniela Grau ens fa cinc cèntims dels actes que es faran a Elna el pròxim diumenge 31 de maig per commemorar la Massacre del 25/de maig del 1285 ...>>
    Dj. 28 de maig del 2015

VilaWeb
Redacció
28.05.2015 - 11:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Enguany, els actes del DIA DE LA MEMÒRIA, celebrats amb la col·laboració de Mossèn Oriol, arxipreste d’Elna i de l’ajuntament, tindran lloc al centre històric, a la Vila d’Amunt, tant al matí com a la tarda. Cada any es commemora, a Elna, l’episodi tràgic de la Croada francopapista contra Catalunya al segle XIII: la massacre de la gent d’Elna refugiada a la catedral i el saqueig de la vila, després d’un setge de tres dies (25 de maig del 1285) per les tropes franceses i europees capitanejades per Philipe le Hardi. Felip l’Ardit, empès pel papa, volia destronar el rei Pere el Gran –a Barcelona– per imposar el seu propi fill. 

Com sempre, ens honoren, amb llur presència i suport actiu, els membres del prestigiós IPECC, Institut de Projecció de la Cultura Catalana, d’ençà del compromís del seu fundador i president, Enric Garriga Trullols, de sostenir i promoure la catalanitat a la Catalunya del Nord.

En el decurs del matí, el programa inclou un acte religiós, un acte cívil i un àpat de germanor; i, a la tarda, unes visites relacionades amb el tema: la importància del “deure de memòria”, imprescindible per a nosaltres, catalans del Nord, perquè la nostra història és ignorada per la gran majoria dels habitants.

Volem recalcar el caràcter singular d’aquesta diada: la missa –oficiada en català per Mn. Oriol– és l’única missa en la nostra llengua en tot l’any i arreu de la Catalunya del Nord. Enguany comptarem amb la participació de la coral Santa Eulàlia d’Elna, d’uns infants de les classes bilingües –que faran lectures en català– i de la cantant nordcatalana Maria Andrea, que va debutar amb el cantant rossellonès Joan Pau Giné, i, l’any 2014, va participar en el seu disc d’homenatge.

Podeu llegir , en el document adjunt a la noticia (pdf) tot el programa, així com les reflexions que ens fa la Daniela Grau i Umbert sobre aquesta commemoració.

Daniela Grau (que regraciem per aquesta aportació exclusiva, com ho són totes aquestes, i cròniques, quan les publiquem).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any