La FIFA desvincula Blatter del presumpte cas de corrupció

  • A primer hora del matí nou alts càrrecs de l'organisme han estat detinguts acusats de frau, extorsió i emblanquiment de diners

VilaWeb
Redacció
27.05.2015 - 12:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Walter de Gregorio, director de comunicacions de la Fifa, ha comparegut aquest al matí per donar explicacions de la detenció dels alts càrrecs que han estat detinguts, sense voler especificar el número ni la identitat d’ells. Ha volgut deixar clar que Joseph Blatter, president de la Fifa, no forma part de la presumpta xarxa de corrupció: ‘Ni Blatter ni el secretari general, Jerome Valcke, hi estan implicats. La Fifa és la víctima’. Ha afegit que ‘això serà positiu. Encara que sigui dolent per la nostra imatge, servirà per fer neteja’.

A continuació ha afegit que en cap cas des del màxim organisme del futbol mundial es coneixia l’operació: ‘puc confirmar que cap de nosaltres tenia idea que avui començarien les operacions. No sabíem que succeiria. El fiscal general no avisa’. Justament demà passat s’han de fer les eleccions a la presidència de la FIFA, en què Joseph Blatter és el favorit per a revalidar el càrrec, el qual ha ocupat en els últims quatre mandats des del 1998. De Gregorio ja ha dit que ‘les eleccions es faran tal i com estaven previstes’. És obvi que la candidatura de Blatter podria veure’s afectada per aquest escàndol. Això podria beneficiar l’altre candidat, el príncep jordà Ali Bin Al Hussein, fill del rei Hussein, mort el 1999.

Nou alts càrrecs detinguts

Walter Di Gregorio ha fet aquesta compareixença després que aquest matí s’hagi conegut la notícia que alguns dirigents de la FIFA han estat detinguts avui a Zuric, a Suïssa, per ordre de la justícia nord-americana, que n’ha demanat l’extradició per jutjar-los per presumpta corrupció. La notícia ha estat publicada per The New York Times i segons ha confirmat el ministeri de justícia i policia de Suïssa, són nou els detinguts: el vice-president del comitè executiu de la FIFA, Jeffrey Webb, de les Illes Caiman; un altre vice-president, Eugenio Figueredo, de l’Uruguai, l’ex-membre del comitè Jack Warner, de Trinitat i Tobago, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin i Nicolás Leoz. Se’ls acusa de frau, extorsió i emblanquiment de diners durant els últims vint anys en relació amb l’adjudicació de les seus per als mundials de futbol i els acords de màrqueting i dels drets televisius.

La majoria de les detencions les ha fetes a primera hora del matí la policia suïssa a l’hotel Baur au Lac als Alps, on els dirigents de la FIFA feien la seva reunió anual. Després d’haver demanat les claus a la consergeria, els agents han anat a les habitacions de l’hotel per a fer les detencions.

A les onze del matí el director de comunicació de la FIFA oferirà una conferència de premsa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any