Els deu vídeos que expliquen el canvi del País Valencià

  • De l'accident del metro a l'esclat de la 'primavera valenciana', passant per la resistència de la Carrasqueta

VilaWeb
Redacció
25.05.2015 - 20:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PP ho ha perdut gairebé tot al País Valencià. Després de vint anys al govern de la Generalitat i vint-i-tres a l’ajuntament de València, les forces d’esquerres han estat capaces de fer fora el PP d’aquestes dues institucions. El canvi polític no ha estat fàcil, i han calgut molts anys de lluites i mobilitzacions de la societat civil valenciana per a contestar les agressions a la llengua, a l’escola, a la cultura, al territori… VilaWeb TV, des del seu naixement, el 2006, ha anat seguint totes aquestes mobilitzacions, que us presentem a continuació remuntant-nos una dècada enrere. És un canvi fet a foc lent però intens, explicat en deu vídeos.

El juliol del 2006 València tenia un dels accidents de metro més greus de la història d’Europa. 43 morts, 47 ferits i zero responsables: el lema incansable de les víctimes. Dues setmanes després Anna Boluda feia aquest reportatge sobre la inseguretat de la línia 1 del metro:

L’accident s’esqueia amb la visita del papa a la ciutat de València. Una visita que va portar controvèrsia, pels diners que va costar. I perquè més endavant es va denunciar que s’hi havia amagat un (altre) cas de corrupció:

El Cabanyal, amenaçat. La lluita veïnal per la preservació del barri del Cabanyal ha estat constant tots aquests anys. En un reportatge del febrer del 2008 us en parlàvem:

L’obsessió del govern del PP per tancar les emissions de TV3 al País Valencià ha tingut uns quants episodis. És cèlebre la mobilització a la Carrasqueta, l’abril del 2007, quan els concentrats van impedir a la policia d’accedir al repetidor d’ACPV que volia precintar:

Un tancament que es va acabar fent efectiu al cap d’uns quants mesos:

El tancament de les emissions va fer que l’abril del 2011 vuitanta mil valencians eixissin al carrer contra Camps i en favor de TV3:

La comunitat educativa del País Valencià s’ha revoltat continuadament tots aquests anys, impulsada pels sindicats d’ensenyament, les associacions de pares i mares, Escola Valenciana… Entre les nombroses manifestacions, n’hem seleccionada una d’històrica, el gener del 2012 a València, contra la política educativa del govern valencià. Va aplegar més de cent mil manifestants:

Un altre exemple, més recent. L’abril de l’any passat parlàvem en un reportatge dels pares revoltats contra Fabra. El primer col·legi on els pares van decidir de tancar-se fou el Ciutat de Cremona, a Alaquàs. La conselleria volia eliminar l’única línia d’infantil de tres anys que hi quedava i, malgrat ser el centre més sol·licitat del municipi, aquesta línia no constava en l’oferta per a la matriculació de l’any següent. Heus ací el reportatge de les famílies tancant-se a les escoles per protestar:

I, relacionada amb la crítica a la política educativa de la Generalitat, el febrer del 2012 va esclatar la Primavera Valenciana, arran de les protestes dels estudiants de l’IES Lluís Vives. Les concentracions i mobilitzacions van ser contestades amb dures actuacions de la policia que van encendre la comunitat educativa valenciana. Fins a la convocatòria d’una manifestació multitudinària a València, que us relatàvem en aquest reportatge:

La formació política que va anar canalitzant bona part de la mobilització ciutadana valenciana fou Compromís, juntament amb Esquerra Unida. El primer indici del creixement electoral que s’ha acabat concretant en l’èxit d’ahir fou el novembre del 2011: per primera volta, la coalició va aconseguir un diputat a les corts espanyoles, Joan Baldoví:

I fins a l’adéu de Fabra i de Rita Barberà, de qui quedat, com a imatge esperpèntica del seu ocàs, l’hilarant discurs del ‘caloret’ a la Crida de les falles:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any