Viure amb el canvi climàtic: El repte d’un nou canvi cultural

  • El número 85 de Mètode aborda la problemàtica del canvi climàtic des d’una perspectiva social

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Mètode
26.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ampli consens científic no ha calat en la societat. Les enquestes posen de manifest que un alt percentatge de ciutadans no tenen el canvi climàtic entre les seues principals preocupacions, ni tan sols creuen que els científics s’hagen posat d’acord sobre aquest assumpte», alerta Bienvenido León, professor de periodisme científic de la Universitat de Navarra i coordinador de l’últim número de Mètode, ‘Viure amb el canvi climàtic: El repte d’un nou canvi cultural‘, i amb el qual la revista de la Universitat de València arriba al seu número 85. Partint de l’evidència científica que ja patim les conseqüències del canvi climàtic, el monogràfic especial de primavera recull diferents articles que des de la sociologia, la comunicació, l’educació o l’economia dibuixen el camí cap a una nova cultura necessària per adaptar-nos a un món diferent. «El canvi climàtic és aquí per a quedar-se», resumeix el professor León.

El monogràfic central de la revista compta amb articles que des de diferents perspectives se centren en les diferències entre les concepcions científiques i socials del canvi climàtic, la necessitat de tenir en compte l’educació per abordar el repte climàtic, el paper en la reducció de les emissions de CO2 d’una reforma fiscal verda, la cobertura televisiva del canvi climàtic o l’anàlisi de les postures d’oposició al consens científic, com el negacionisme o l’escepticisme. En el monogràfic han col·laborat James Painter (Universitat d’Oxford), Maxwell Boykoff (Universitat de Colorado-Boulder), Paula Casal (Universitat Pompeu Fabra), Pablo Ángel Meira (Universitat de Santiago de Compostel·la) i Francisco Heras Hernández (CENEAM).

El número ha comptat també amb la col·laboració de l’artista valenciana Mery Sales, que ha través de la sèrie «Ecocidis» ens ofereix la seua visió personal de l’impacte del canvi climàtic en la nostra societat i en el nostre planeta. El nou número de Métode ofereix també dues anàlisis en profunditat de les relacions entre ciència i literatura, a més articles d’actualitat i de divulgació, com el que dedica Carles Lalueza-Fox a la polèmica sobre l’últim llibre de Nicholas Wade que reprèn la idea de les races o l’article d’anàlisi sobre la relació de l’obra del premi Nobel de Literatura Patrick Modiano amb els animals.

Consulta el sumari del nou número a la web de la revista.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any