L’unionisme es fa fort en un ajuntament tarragoní més plural

  • Ballesteros reté la batllia però necessitarà pactar · C'S, ERC i CUP entren al consistori · Enfonsament de CiU i PP

VilaWeb
ACN / Redacció
25.05.2015 - 09:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSC de Josep Fèlix Ballesteros ha pogut celebrar la victòria electoral a Tarragona, malgrat haver perdut tres regidors i quedar-se amb nou. Ha estat, en part, gràcies a l’enfonsament dels fins ara principals partits de l’oposició, CiU (3) i PP (4). Serà un consistori amb una oposició molt més fragmentada i equilibrada, arran de la irrupció de C’s, que s’ha situat com a segona força (4); ERC, que torna a l’ajuntament (4); la CUP, que hi entra amb dos represenants; i ICV, que manté el seu escó. Un consistori plural, que obliga el primer partit a haver d’arribar a acords i que dibuixa un ajuntament on l’unionisme es fa fort, amb els 17 regidors que sumen PSC, PP i Ciutadans.

Així, Ballesteros repetirà com a batlle, gràcies als nou regidors obtinguts, que li atorguen un destacat marge d’avantatge respecte C’s, la segona força dins un consistori que, en paraules seves, ‘s’esmicola una mica més’. Diu que caldrà actuar amb ‘responsabilitat’ per tal de gestionar i estabilitzar el govern municipal. ‘En aquests vuit anys mai no hem tingut la majoria absoluta, i com que hem tingut un bon aprenentatge, estic convençut que serem capaços de donar estabilitat prioritzant els grans objectius de ciutat i garantint la governabilitat’, ha afirmat.

Eufòria de C’s

Amb quatre regidors en les primeres eleccions a què es presenta, Ciutadans s’ha convertit en la principal força de l’oposició. ‘No venim a repartir cadires’, ha declarat el cap de llista, Rubén Viñuales, per refermar que el PSC ha de governar i que C’s es mantindrà a l’oposició. La línia, ha avançat, serà buscar ‘pactes’ per les qüestions importants de ciutat. ‘Si estem d’acord, votarem a favor, sinó en contra’, ha reiterat. 

ERC reivindica el seu paper a la política local

Després de passar d’integrar l’equip de govern de la ciutat –fa dos mandats– a perdre tota la representació al consistori, Esquerra Republicana ha aconseguit els millors resultats de la formació des de la transició. ‘Per primera vegada, ERC serà un grup potent a l’Ajuntament, capaç de condicionar la política municipal i posar Tarragona al curs de la història’, diu el cap de llista, Pau Ricomà, que considera que la fragmentació de l’oposició no ha de ser forçosament un factor negatiu: s’obren vies per treballar amb formacions com la CUP i ICV. I avisa que Ballesteros ‘ho tindrà més difícil a partir d’ara’. De fet, una de les línies que s’ha marcat és que l’Ajuntament s’impliqui activament en el procés sobiranista i aquesta serà una condició per a col·laborar amb el PSC. 

Davallada de PP i CiU 

‘El nostre resultat és decebedor, molt dolent’, ha reconegut el candidat del PP, Alejandro Fernández, que ha tornat als quatre regidors que va obtenir la primera vegada que es va presentar a les eleccions. ‘Hem perdut tres regidors, els mateixos que el PSC. ‘La ciutadania ens ha dit que volen que Ballesteros continuï d’alcalde, però ja sigui a través d’acords puntuals o de pactes estables, caldrà parlar molt’, ha dit.

Cares llargues també a la seu electoral de CiU. La candidatura de l’ex-president de la Cambra de Comerç, Albert Abelló, ha passat de ser la segona força més votada a ser la cinquena. ‘Ha estat una derrota, uns resultats que no han estat gens bons’, ha reconegut.

La CUP irromp per ‘fiscalitzar’ el consistori

L’alegria també s’ha desfermat a les files de la CUP, que ha obtingut dos regidors al consistori tarragoní. ‘Les formigues estem recollint els fruits de la feina ben feta dins els ajuntaments i també fora’, ha destacat una exultant Laia Estrada, cap de llista , que avisa que entra al consistori amb voluntat de ‘fiscalitzar’ la gestió econòmica municipal i ‘capgirar’ les polítiques per posar-les ‘al servei d’aquells que menys tenen’, ha defensat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any