El Casal Tramuntana anuncia que tanca

  • La plataforma Unitat contra el Feixisme celebra la 'victòria veïnal'

VilaWeb
Redacció
24.05.2015 - 09:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Casal Tramuntana, una de les seus més conegudes de l’extrema dreta a Barcelona, ha anunciat en un comunicat que tanca. L’estiu passat, la pressió veïnal havia aconseguit que tanquessin el local que tenien al barri del Clot des de feia dos anys, però no se’n van anar gaire lluny, a un local de la Verneda, també al districte de Sant Martí. Ara sembla que les mobilitzacions i la pressió perquè se n’anessin han fet efecte finalment, i el Casal Tramuntana plega.

Diuen que el principal motiu per a ‘cessar l’activitat’ és ‘la sensació que s’acabava una etapa i n’ha de començar una altra’, i avisa que aviat tindran ‘una nova trinxera per a continuar lluitant.

La plataforma Unitat contra el Feixisme i el Racisme ha respost amb un breu comunicat on celebren l’anunci del tancament del centre gràcies a la pressió veïnal: ‘Per molt que ho intentin disfressar (com fan sempre), és evident que no han aconseguit allò que volien quan es van instal·lar a Sant Martí fa uns tres anys. La seva rendició és una victòria de la lluita veïnal: de la gent del Clot, de la Verneda, i més en general del conjunt de la ciutat. En aquests tres anys hem demostrat la força de la unitat, de la gent normal i corrent, fins i tot davant un nucli dur nazi com el que representa aquest centre. Celebrem aquesta victòria.’

El periodista Xavier Rius Sant, especialitzat en temes d’extrema dreta, explica avui al seu bloc els orígens del Casal Tramuntana: ‘Volia importar a Catalunya i a l’estat espanyol el model de la neofeixista Casa Pund de Roma. Va ser imnpulsat pel regidor de PxC de l’Hospitalet de Llobregat, Alberto Sánchez’.

Els membres del Casal Tramuntana sempre han negat ser ultres i neonazis, però alguns dels seus dirigents han estat fotografiats amb símbols feixistes i molts havien tingut vincles amb formacions d’extrema dreta com PxC, Democracia Nacional o MSR. Rius Sant recorda que els membres del Casal també feien recollida de menjar ‘per a la gent de casa’.

Informació relacionada:

Reportatge: ‘El Casal Tramuntana és un imant per als nazis’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any