Mossos de paisà retiren l’estelada d’alguns ajuntaments

  • Ho han començat a fer a Navàs, Torroella de Montgrí i Ripoll · En alguns ajuntaments ha tornat a aparèixer la bandera penjada al cap d'unes hores

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.05.2015 - 11:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els Mossos d’Esquadra, vestits de paisà, han retirat aquest matí l’estelada del balcó de l’Ajuntament de Navàs. No és l’únic consistori on ho han fet. De moment, se sap que aquesta matinada també han retirat l’estelada de l’Ajuntament de Ripoll i de Torroella de Montgrí. La Generalitat havia dit que volia evitar la imatge d’agents de la policia retirant estelades, arran de l’ordre de les juntes electorals, de manera que el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va demanar que ho fessin els ajuntaments per tal que no hi haguessin d’anar els mossos.

‘Aquest matí, pels volts de dos quarts de deu, ens hem trobat que han vingut mossos d’esquadra de paisà, han estat voltant per l’ajuntament i al cap d’una hora han procedit a retirar les dues estelades de la façana’, explica a l’ACN el batlle de Navàs, Jaume Casals. Navàs ha estat l’última població del Bages a mantenir l’estelada fins a l’últim moment, desafiant la decisió de la junta electoral, després que Navarcles, Artés, Sallent, Sant Vicenç de Castellet i Manresa l’hagin tret de manera discreta en aquestes darreres vint-i-quatre hores.

Casals ha lamentat la situació i ha defensat que l’estelada onejava al municipi ‘per la voluntat d’un acord de ple que es va prendre el setembre del 2012’. ‘Un acord que no ha afectat altres convocatòries electorals, com les estatals del 2012 o les europees del 2014, i ara ens trobem que sí que afecta’, ha recordat amb estupefacció. ‘Que una entitat com Societat Civil Catalana –que no sabem ni com es finança– de sobte pugui fer aquests requeriments i se li reconeguin, quan temps enrere no hi havia cap tipus de problema’, ha reflexionat en veu alta. Casals ha explicat que de moment penjarien unes banderes negres per mostrar la disconformitat, amb la intenció que torni a onejar l’estelada com més aviat millor.

Les juntes electorals de zona havien ordenat de retirar les estelades dels edificis públics arran de la denúncia de Societat Civil Catalana. Davant la negativa d’alguns ajuntaments, la resposta de les juntes va ser ordenar als mossos de despenjar les banderes de manera immediata.

El director general de la policia catalana, Albert Batlle, va estar trucant als diferents ajuntaments per demanar-los que retiressin l’estelada i evitar així la imatge que fossin els mossos qui anessin a despenjar-la. Alguns consistoris van fer-ho així, però alguns altres s’hi van negar i van decidir de mantenir l’estelada al balcó. Navàs, Ripoll, Viladamat o Torroella de Montgrí són alguns d’aquests governs municipals que no van treure l’estelada.

Les estelades han tornat a onejar a Ripoll i a Torroella de Montgrí

En aquestes últimes hores, els mossos han començat a acudir a aquests ajuntaments per retirar-la. Amb l’objectiu principal d’evitar la imatge d’agents dels mossos d’esquadra traient estelades, hi han anat vestits de paisà, com en el cas de Navàs, o de matinada, com ha passat a Ripoll i a Torroella de Montgrí.

Tanmateix, aquest migdia a Ripoll ha tornat a aparèixer una estelada al balcó de l’ajuntament. També ha tornat a aparèixer a Torroella, on membres de les territorials de l’ANC de Montgrí, Verges, Palafrugell i altres pobles del Baix Empordà s’han concentrat en un acte reivindicatiu en el qual han desplegat una estelada gegant davant del consistori. A Viladamat, també al Baix Empordà, l’estelada continua hissada.

Polèmica a Celrà

A Celrà, l’ajuntament ha despenjat anit l’estelada, no sense tensió entre els dos socis de govern: mentre el batlle, d’iCelrà, lamentava que la CUP preferís mostrar ‘la penosa imatge’ dels mossos abaixant la bandera, la CUP ha criticat que iCelrà actués ‘a traïció’. Aquest matí, però, han aparegut davant el consistori dues estelades enganxades amb cinta aïllant al pal.

Les Borges Blanques, un dels últims a retirar l’estelada

D’una altra banda, l’Ajuntament de les Borges Blanques ha retirat finalment aquesta matinada l’estelada de la façana del consistori. S’havia resistit a despenjar-la però finalment ho ha fet, segons el batlle per respecte a ‘totes les sensibilitats’. El de les Borges Blanques ha estat un dels últims consistoris a retirar l’estelada de la façana de l’ajuntament i s’ha afegit així a altres municipis que inicialment s’hi havien negat.

A Seròs hi continua onejat

Un dels ajuntaments on continua onejant l’estelada és a Seròs. El seu batlle, Gabriel Pena, ha explicat que no havia rebut cap requeriment per a treure-la. ‘La situació és de total normalitat, com tots aquests anys en què l’estelada ha format part de la vida ordinària de la gent del poble. No hem tingut mai cap problema ni queixa per part de ningú’, ha dit.


Informació relacionada:

Editorial de Vicent Partal: Estelades

L’ANC penja dues estelades gegants a banda i banda de l’Ajuntament de Berga en senyal de protesta

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any