23.05.2015 - 06:00
Aquesta setmana s’ha presentat Vinum Natura, III Saló professional dels vins ecològics, naturals i biodinàmics, que se celebrarà a Barcelona el 31 de maig (oberta a tothom) i l’1 de juny (obert als professionals) al Museu Marítim de Barcelona. El sector del vi és un dels més importants i dinàmics pel que fa a l’agricultura ecològica. Un exemple: el 52% de vi ecològic que es produeix a Catalunya va destinat al consum interior; un 9% se’n va a l’estat espanyol i la resta, el 39%, s’exporta, sobretot a països de la Unió Europea. També es va donar a conèixer els cent millors vins ecològics de la guia Vinum Natura. Us oferim la llista dels més ben valorats.
Daniel Valls, responsable del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), que és l’entitat que certifica els productes ecològics, va recordar que des del 1991 una normativa europea empara els vins d’agricultura ecològica, i que des del 2012 ja hi ha una normativa específica pel vi, que permet etiquetar-lo com a ‘vi ecològic’. D’entre els sectors que treballen l’agricultura ecològica, el del vi és el més important i en els darrers anys no ha parat de créixer.
I Valls va donar xifres: del 2009 al 2014 s’ha incrementat la superfície d’agricultura ecològica un 10%, passant de 3600 hectàrees a 9500. També s’han incrementat el nombre de cellers. Només el 2014 s’ha passat de 77 cellers que elaboren vi ecològic a 165, fet que suposa un increment del 24%. El 2012 hi havia 552 referències de vi ecològic a Catalunya, mentre que aquest 2015 ja s’ha arribat a les 1143. I, és clar, també la facturació ha crescut: el 2013 el vi ecològic va facturar més de 37 milions d’euros, que va suposar un increment del 48%. Daniel Valls va assenyalar el camí important que aquest vi té per recórrer, en relació també als paràmetres europeus.
Vinum Nature és una fira de referència pel que fa al vi ecològic i s’organitza en dues jornades, una pensada pel consumidor final i una altra dedicada exclusivament als professionals. Enguany, el diumenge 31 de maig es proposarà una vetllada amb gastronomia, música i activitats com ara presentacions i tasts dirigits. Hi participaran una quarantena de cellers. Els vins es podran tastar i comprar. Pel que fa al dilluns 1 de juny, s’oferiran ponències i presentacions, amb tast d’una setantena de cellers.
Vinum Nature també edita una guia amb els cent millors vins ecològics, d’un tast a cegues on se’n van tastar més de cinc-cents. Us oferim els cinc vins més ben puntuats en l’apartat d’escumosos, blancs, negres i dolços:
ESCUMOSOS:
Cava Olivia brut nature reserva 2010
Castell d’Age
100% chardonnay
DO Cava
Mas Comtal brut reserva 2012
Mas Comtal
60% xarel·lo i 40% chardonnay
Clàssic DO Penedès
Blanc de blancs 2011
Bodegas y viñedos Can Rich de Buscatell
100% malvasia
Vins de la terra d’Eivissa
BLANCS:
Aptià 2012
Agustí Torelló Mata
100% macabeu
DO Penedès
El blanc XXV 2013
Albet i Noya
Viognier, Vidal, Marina Rión
DO Penedès
JF Arriezu 2013
Bodegas JF Arriezu
100% verdejo
DO Rueda
Collbaix singular blanc 2012
Collbaix – Celler el Molí
100% macabeu
DO Pla de Bages
Blanc de negres 2014
Miquel Jaume Horrach – Vins Can Coleto
80% merlot i d’altres, 20% syrah
DO Pla i Llevant – Mallorca
NEGRES:
Reserva Martí 2008
Albet i Noya
Merlot, cabernet sauvignon, syrah, ull de llebre
DO Penedès
Igualado 2010
Bodega Joaquín Fernández
50% cabernet sauvignon, 30% merlot, 12% garnatxa, 8% syrah
DO Sierras de Málaga – Serranía de Ronda
Bouquet d’A syrah 2012
Bouquet d’Alella
100% syrah
DO Alella
Mas Sinén Coster 2010
Celler Burgos Porta
50% garnatxa, 50% carinyena
DOQ Priorat
Mas Mallola 2009
Marco Abella
50% garnatxa, 50% carinyena
DOQ Priorat
DOLÇOS:
Dolç Mataró 2012
Alta Alella
100% mataró
DO Alella
Piedra Luenga PX 2014
Bodegas Robles
100% pedro ximenez
DO Montilla-Moriles