La bona salut dels vins ecològics

  • La Fira Vinum Nature, que se celebrarà el 31 de maig i 1 de juny al Museu Marítim de Barcelona, n'és un bon indicador

VilaWeb
VilaWeb
Montserrat Serra
23.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta setmana s’ha presentat Vinum Natura, III Saló professional dels vins ecològics, naturals i biodinàmics, que se celebrarà a Barcelona el 31 de maig (oberta a tothom) i l’1 de juny (obert als professionals) al Museu Marítim de Barcelona. El sector del vi és un dels més importants i dinàmics pel que fa a l’agricultura ecològica. Un exemple: el 52% de vi ecològic que es produeix a Catalunya va destinat al consum interior; un 9% se’n va a l’estat espanyol i la resta, el 39%, s’exporta, sobretot a països de la Unió Europea. També es va donar a conèixer els cent millors vins ecològics de la guia Vinum Natura. Us oferim la llista dels més ben valorats.

Daniel Valls, responsable del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), que és l’entitat que certifica els productes ecològics, va recordar que des del 1991 una normativa europea empara els vins d’agricultura ecològica, i que des del 2012 ja hi ha una normativa específica pel vi, que permet etiquetar-lo com a ‘vi ecològic’. D’entre els sectors que treballen l’agricultura ecològica, el del vi és el més important i en els darrers anys no ha parat de créixer.

I Valls va donar xifres: del 2009 al 2014 s’ha incrementat la superfície d’agricultura ecològica un 10%, passant de 3600 hectàrees a 9500. També s’han incrementat el nombre de cellers. Només el 2014 s’ha passat de 77 cellers que elaboren vi ecològic a 165, fet que suposa un increment del 24%. El 2012 hi havia 552 referències de vi ecològic a Catalunya, mentre que aquest 2015 ja s’ha arribat a les 1143. I, és clar, també la facturació ha crescut: el 2013 el vi ecològic va facturar més de 37 milions d’euros, que va suposar un increment del 48%. Daniel Valls va assenyalar el camí important que aquest vi té per recórrer, en relació també als paràmetres europeus.

Vinum Nature és una fira de referència pel que fa al vi ecològic i s’organitza en dues jornades, una pensada pel consumidor final i una altra dedicada exclusivament als professionals. Enguany, el diumenge 31 de maig es proposarà una vetllada amb gastronomia, música i activitats com ara presentacions i tasts dirigits. Hi participaran una quarantena de cellers. Els vins es podran tastar i comprar. Pel que fa al dilluns 1 de juny, s’oferiran ponències i presentacions, amb tast d’una setantena de cellers.

Vinum Nature també edita una guia amb els cent millors vins ecològics, d’un tast a cegues on se’n van tastar més de cinc-cents. Us oferim els cinc vins més ben puntuats en l’apartat d’escumosos, blancs, negres i dolços:
 

ESCUMOSOS:

Cava Olivia brut nature reserva 2010

Castell d’Age

100% chardonnay

DO Cava

Mas Comtal brut reserva 2012

Mas Comtal

60% xarel·lo i 40% chardonnay

Clàssic DO Penedès

Blanc de blancs 2011

Bodegas y viñedos Can Rich de Buscatell

100% malvasia

Vins de la terra d’Eivissa

BLANCS:

Aptià 2012

Agustí Torelló Mata

100% macabeu

DO Penedès

 

El blanc XXV 2013

Albet i Noya

Viognier, Vidal, Marina Rión

DO Penedès

JF Arriezu 2013

Bodegas JF Arriezu

100% verdejo

DO Rueda

Collbaix singular blanc 2012

Collbaix – Celler el Molí

100% macabeu

DO Pla de Bages

Blanc de negres 2014

Miquel Jaume Horrach – Vins Can Coleto

80% merlot i d’altres, 20% syrah

DO Pla i Llevant – Mallorca

NEGRES:

Reserva Martí 2008

Albet i Noya

Merlot, cabernet sauvignon, syrah, ull de llebre

DO Penedès

Igualado 2010

Bodega Joaquín Fernández

50% cabernet sauvignon, 30% merlot, 12% garnatxa, 8% syrah

DO Sierras de Málaga – Serranía de Ronda

Bouquet d’A syrah 2012

Bouquet d’Alella

100% syrah

DO Alella

Mas Sinén Coster 2010

Celler Burgos Porta

50% garnatxa, 50% carinyena

DOQ Priorat

Mas Mallola 2009

Marco Abella

50% garnatxa, 50% carinyena

DOQ Priorat

DOLÇOS:

Dolç Mataró 2012

Alta Alella

100% mataró

DO Alella

Piedra Luenga PX 2014

Bodegas Robles

100% pedro ximenez

DO Montilla-Moriles

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any