El País Valencià, pendent del canvi possible

  • Els valencians són cridats a votar els seus representants a les corts

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les eleccions a les Corts Valencianes es viuen avui amb uns nervis encara més accentuats. El canvi és més possible que mai, malgrat que no hi ha res sentenciat i que les enquestes fan intuir un frec a frec entre la suma de les forces d’esquerres i el PP. Fins a quin punt seran decisius Ciutadans per a fer decantar la balança? Aconseguiran PSPV, Compromís, Podem i Esquerra Unida aplegar prou vots i obtenir la majoria absoluta? O els passarà factura la fragmentació i el llindar mínim del 5%? Tornarà a guanyar el PP malgrat estar tacat per tot d’escàndols de corrupció? Influiran en els electors els recents casos d’Alfonso Rus i de Rita Barberà? Totes les incògnites obertes i, les primeres respostes, a partir de les vuit del vespre. 

Si una cosa sembla clara és que difícilment el PP podrà governar tot sol i que, malgrat que pugui guanyar les eleccions, no ho farà pas amb majoria absoluta. Alberto Fabra es presenta per primera vegada a les eleccions a les Corts Valencianes. Fa quatre anys Fracisco Camps va donar de nou la victòria al PP però pocs mesos després havia de dimitir, esquitxat pel cas Gürtel, i el PP va col·locar Fabra en el seu lloc. Els casos de corrupció han continuat enfangant el partit del govern i aquestes últimes setmanes hem vist esclatar el cas Alfonso Rus i Rita Barberà. Feia un any que Esquerra Unida anava darrere de les irregularitats del batlle de Xàtiva i president de la Diputació. Els enregistraments on se’l sent comptant bitllets provinents, suposadament, de desviaments de fons, podrien ser només la punta de l’iceberg d’un cas que EUPV assegura que taca tot el partit. Mentrestant, Compromís ha posat en el punt de mira la batllessa de València, fent públiques desenes de factures sobre despeses escandaloses en concepte de representació. Aquesta setmana mateix la fiscalia ha decidit d’obrir diligències contra Rita Barberà per aquest cas. 

Davant d’aquest panorama, el PP ha acabat optant per agitar la bandera identitària, com ho demostraven, fa dos dies, Mariano Rajoy i Alberto Fabra en un acte central del partit que va ser una exhibició d’espanyolisme. 

Mentre el PP ha anat perdent pistonada, Compromís i Esquerra Unida han guanyat força i expectatives de creixement. Encapçalant les crítiques al govern de Fabra i la lluita contra la corrupció, s’han erigit com l’esquerra valenciana capaç de fer possible el canvi. Tanmateix, aquest últim any han aparegut dos nous actors polítics que poden fer perillar la possibilitat de tomb polític. Podem per una banda, i Ciutadans per l’altra, poden esdevenir decisius en els comicis d’aquest diumenge. 

D’una banda, Podem fragmenta el vot de l’esquerra, perjudicant principalment Esquerra Unida, que algunes enquestes han deixat fora de les corts. El llindar mínim d’un 5% de vots ha fomentat tradicionalment el bipartidisme al País Valencià i, en aquest cas, és la formació liderada per Ignacio Blanco qui en pot sortir perjudicada. Que EUPV entri a les corts o se’n quedi fora podria ser decisiu perquè les esquerres sumin i puguin formar govern. Una enquesta del Levante de la setmana passada donava la majoria absoluta a l’esquerra. 

L’altre element a tenir en compte és Ciutadans, que podria irrompre amb força i esdevenir clau. És probable que l’única opció que tindria el PP per a governar seria amb el suport de Ciutadans, de manera que si els de Carolina Punset aposten per Fabra el canvi al País Valencià hauria d’esperar quatre anys més. Les respostes, a la nit.

 

Informació relacionada: 

Entrevista amb Mónica Oltra: ‘Ara no em pose samarretes perquè ja no ens poden tapar la boca’ 

Entrevista amb Ignacio Blanco: ‘L’única alternativa a la dreta és una majoria progressista amb EUPV’

Els mapes de VilaWeb: On s’enfonsa el PP al País Valencià?

Podem i Ciutadans: una doble maniobra per a desactivar el canvi valencianista


La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any