Crònica de ‘La sardana de l’any 2014’ al ‘Fes Ta Festa’

  • Dissabte passat es va fer a Figueres la festa anual del sardanisme amb diversos guardons

VilaWeb
Jesús Ventura i Amadeu Carbó
23.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La gran festa anual del sardanisme serà la protagonista principal del ‘Fes Ta Festa’ d’aquesta setmana, amb la crònica de tot el que va passar dissabte passat a Figueres. La sardana “Estimar és el camí”, de Carles Santiago, va ser proclamada sardana de l’any 2014. Escoltarem les primeres impressions del guanyador i dels organitzadors, així com la dels altres premiats en els altres guardons, com el Premi de la Crítica, que fou per Daniel Gasulla, o el Premi Joventut que s’endugué Gerard Pastor. Escoltarem les tres sardanes guanyadores i comentarem on serà la gala de “La sardana de l’any” de l’any que ve.

També hi haurà altres notícies, ja que el món sardanista està especialment satisfet amb l’acord de col·laboració signat la setmana passada entre la Confederació Sardanista de Catalunya i el Grup Mahou-San Miguel. De nou és la cervesa qui es mulla per la cultura popular i el fet de comptar amb l’aportació d’una empresa privada per donar suport l’activitat sardanista és una fita molt anhelada.

Les seccions tindran un gran protagonisme en el programa, començant per La Columna que aquesta vegada ha escrit l’Amadeu Carbó i que ha titulat “És el moment de deixar de dir amén”. Comenta un article de l’Oriol Cendra titulat “No tota la culpa és de Madrid ni de l’Agència Tributaria” publicat a la revista digital Tornaveu.

També tindrem la Crònica castellera, on en Carles Esteve ens constata que “La temporada de les grans diades es dilata” després de les primeres tripletes vistes el darrer cap de setmana. També ens comentarà la polèmica generada en el món casteller per la praxi periodística de Josep Cuní tot presentat el llibre “El darrer castell”, de l’ex-castellera Nati Tàpia.

I la resta de seccions, com sempre, moltes i variades: a les Dites i refranys en Víctor Pàmies aquesta setmana ens comenta aquella que assevera “Qui cau i s’alça, camí avança”. A els Sons de la tradició en Ramon Vilar ens traslladarà a les festes nadalenques per escoltar una tonada titulada “Les dotze toquen”. A les Històries de gegants la Berta Miró ens explicarà com i gràcies a qui van néixer els “Gegants de Manlleu”. I per acabar, un altre dels comentaris del nostre benvolgut Sr. Llorenç, que des de les Terres de Ponent ens convida a “Un vermut” dins el seu espai Els minuts de l’Aguilà.

I també parlarem de les activitats que l’Associació per a la Difusió del Folklore ADIFOLK organitza durant l’any al Castell de Montjuïc, on hi té situada la seu social. Per aquest cap de setmana el cant coral serà el protagonista en les anomenades “Festes de Maig”. Podeu consultar el programa de totes les activitats a la seva pàgina web.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any