Les sales de concerts de Barcelona abaixen la persiana contra l’IVA cultural

  • El president de l'ASSAC, Lluís Torrents, afirma que el 'Dia sense música' ha estat una acció 'obligada per afartament'

VilaWeb
ACN
20.05.2015 - 19:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La immensa majoria de sales de concerts de Barcelona han secundat aquest dimecres la jornada de protesta ‘Dia sense música’, convocada com a mostra de rebuig pel manteniment de l’IVA cultural al 21%. El president de l’Associació de Sales de Concerts Catalunya (ASACC) i codirector/gerent de la sala Razzmatazz, Lluís Torrents, ha argumentat en declaracions a l’ACN que l’acció era ‘obligada per afartament’ i perquè el sector ‘ja no pot més’ amb aquesta fiscalitat ‘injusta’.

‘Tancat per l’IVA’, resen avui cartells i vinils col·locats a les façanes de molts dels locals que han seguit la protesta, des del ‘Razz’, passant per l’Apolo i la Sala Barts -al Paral·lel- i fins a la Sala Bikini, entre més.

Lluís Torrents ha recordat que fins a un 97% de les sales de concerts de Catalunya han secundat el ‘Dia sense música’, i que, a excepció d’un parell de sales que tenien compromisos amb bandes internacionals, la resta han abaixat la persiana.

El seguiment demostra ‘l’afartament’ del sector, en opinió de Torrents, davant de la pervivència d’una fiscalitat molt elevada (‘el triple que en un altre país de la zona euro’). Un sector que ‘ja no pot més’, ha assegurat el codirector de la sala Razzmatazz, i que amb l’acció d’aquest dimecres ha volgut ‘escenificar’ el seu malestar.

‘La Constitució diu que s’ha de donar suport i potenciar la cultura, i estan fent tot el contrari: criminalitar-la i fer-la més cara’, ha insistit respecte l’IVA cultural al 21%. L’afegitó que va sublevar el sector és la consideració que el govern espanyol ‘els va prendre el pèl’, assegura, en una negociació mantinguda l’any passat que va generar l’expectativa que es rebaixaria l’IVA, però que finalment va quedar en no res.

En aquest sentit, Torrents no s’ha mossegat la llengua i ha comminat els ciutadans a ‘ser conscient, en època electoral, sobre a qui vota: qui no vulgui que es tracti la cultura com un article de luxe per aquells que se la poden permetre han de tenir clar que no poden votar determinats partits’, ha etzibat.

El també president de l’ASSAC, confia que l’acció d’avui hagi servit per ‘escenificar i fer veure clar a tothom’ la discriminació de la qual es queixen. De fet, les sales catalanes no estan soles, doncs arreu de l’Estat han estat molts els locals, artistes, mànagers i promotors els qui han secundat la protesta. Al Congrés, aquest matí s’han registrat 225.000 signatures per exigir la reibaixa de l’IVA cultural del 21%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any