Vot en blanc, vot nul i abstenció: quins efectes tenen en les eleccions

  • Qui afavoreixen aquestes opcions en l'escrutini?

VilaWeb
Redacció
17.05.2015 - 16:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Abstenció, vot nul, vot en blanc… Quins efectes tenen aquestes opcions en els resultats d’unes eleccions? Quins partits afavoreixen? El dia 24 de maig es fan eleccions municipals a tot l’estat espanyol, eleccions a les Corts Valencianes, al Consell General d’Aran i al parlament balear. Probablement són els comicis amb més oferta electoral i amb més partits que tindran possibilitats d’obtenir representació. Pot ser que això faci variar els percentatges habituals d’abstenció, vot en blanc i vot nul. Repassem quins són els efectes d’aquestes opcions que defugen el vot a una opció concreta.

Vot nul

Es comptabilitza vot nul quan un sobre té més d’una butlleta de partits diferents o conté material o símbols que no són els prevists. Es considera un vot equivocat (encara que pugui tenir una motivació o intenció concreta) i és comptat com un ‘vot emès no vàlid’. Per tant, aquests vots es compten, però no es tenen en consideració en el repartiment de la representació dels partits. No beneficien ni perjudiquen ningú.

Vot en blanc

El vot en blanc s’emet posant el sobre de votació sense cap butlleta a dins. A diferència de l’abstenció, l’elector va al col·legi electoral i exerceix el dret de vot, però no vol donar-lo a cap partit concret. És un vot vàlid i entra en el recompte per al repartiment de representants. Amb l’aplicació de la llei d’Hondt, el vot en blanc encareix l’obtenció de representants. El sistema electoral vigent a l’estat espanyol deixa sense representació les candidatures que no arribin al 3% (o el 5% a les Corts Valencianes). Per tant, com més vot en blanc hi ha més vots calen per a superar la barrera del 3% o el 5%. Per això es diu que el vot en blanc perjudica els partits petits i afavoreix els parlaments o els plens municipals amb menys partits.

Abstenció

L’abstenció és senzillament no anar a votar. Per tant, tan sols es té en compte a efectes d’anàlisi política, però no té cap impacte concret en el recompte electoral ni en el resultat. D’interpretacions sobre el sentit d’abstenir-se n’hi ha moltes.

El col·lectiu audiovisual Melderomer va elaborar, ara fa quatre anys, aquest vídeo tan didàctic per entendre els efectes del vot en blanc i l’abstenció:

A continuació podeu veure el programa ‘Què, qui com?’ dedicat al sistema electoral que tracta de la qüestió del vot en blanc, el vot nul i l’abstenció:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any