Jaume Casals: ‘Estic enfadat perquè després del 9-N s’han fet espectacles lamentables’

  • Entrevista al cap de llista de la CUP per Navàs

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
17.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Jaume Casals (1975) és el candidat de la CUP a l’ajuntament de Navàs, un poble de 6.117 habitants on intentarà repetir mandat com a batlle. És una de les quatre alcaldies que va aconseguir la CUP el 2011, en el seu cas, després de pactar amb ERC i desbancar CiU d’un mandat que havia durat 28 anys. És professor de secundària en excedència i el seu objectiu és allargar-la quatre anys més per poder consolidar el canvi, tal com diu el seu lema de campanya. Per parlar de política municipal i del model que planteja per Navàs l’hem entrevistat.

–El 2011 vàreu ser el segon partit més votat per darrere de CiU. Veieu factible convertir-vos en la primera força?
–Batallarem per ser-ho. Tot i les limitacions que hem tingut jo crec que la feina feta és bastant bona, ha sigut transparent i l’hem sabut explicar correctament. Hem trencat una hegemonia de Convergència que venia governant des de l’any 1983 i lluitarem per ser la força més votada.

–En un poble és molt important saber explicar les coses?
–Sí. La nostra idea és la de donar poder al poble. Obrir l’ajuntament de cara enfora i explicar com funcionen els pressupostos, les balances fiscals, quanta gent treballa a l’ajuntament, quines subvencions rebem, etc. Que la gent sàpiga què es fa amb els seus diners i desxifrar-los tot aquest enigma, aquesta nebulosa que hi ha al voltant del govern municipal. El ciutadà sempre ha de saber què es fa amb els seus diners i n’ha d’agafar consciència.

–Els pressupostos participatius varen tenir molt ressò per només un 17% de participació. Què va passar?
–Que la gent no està acostumada a participar i només ho fa en grans esdeveniments. Això és el que hem d’anar potenciant i accentuant o sigui, que la gent s’acostumi a veure que aquest procés funciona i que permet fer moltes coses. Hem d’animar a la gent perquè participi i pugui decidir més sovint que no pas cada quatre anys.

–Gràcies al pacte amb ERC vàreu entrar a l’alcaldia de Navàs. Tornaríeu a repetir l’experiència?
–El que tenim claríssim és que no pactarem amb CiU. És la força que durant moltíssims anys ha governat el nostre poble, responsable de l’enorme deute que tenim a l’ajuntament i que mai ha volgut tractar temes de memòria històrica. I el PSC doncs ara mateix porten una línia espanyolista, sense cap tipus de proposta i forma part d’un règim, que per sort va de baixa. A partir d’aquí nosaltres anirem a buscar la majoria absoluta. Si no l’aconseguim mirarem d’encaixar amb ERC, però sobretot sense abandonar el programa.

–Com bé dieu, l’anterior govern va deixar pendents de pagar tres sentències judicials. Com han afectat?
–Són tres sentències judicials per valor de 5,3 milions d’euros. Són producte de coses mal fetes. En una d’elles es va concedir una ampliació d’una escola en uns terrenys que no eren propietat de l’ajuntament… Després de diversos advertiments va haver-hi una sentència de 2,5 milions d’euros. De moment anem pagant anualment diferents quantitats per eixugar el deute.

–Aquest deute us ha obligat a prendre alguna mesura excepcional?
–Sí. Vàrem apujar l’IBI de forma momentània per poder pagar una part d’una sentència, i així demostrar voluntat de pagament. Hem prescindit de demanar crèdits per no sobrendeutar-nos més. No volíem participar d’aquesta lògica absurda.

–Un pressupost de sis milions d’euros és poc per un municipi com Navàs?
–No és poc. A Catalunya els municipis tenen un pressupost d’un milió d’euros per cada mil habitants i per tant, és el que ens pertoca. Sí que si vas a Euskadi, a la zona nord, tenen una mitjana de dos milions. Nosaltres creiem que amb això ja es poden fer coses però el problema que tenim és que cada any hi ha un 12-13% que s’ha de destinar a pagar deutes, despeses energètiques, etc.

–El 2011 vàreu fer-vos famós per abaixar-vos el sou un 51% respecte a l’anterior alcalde.
–Sí perquè hi havia una proposta de la CUP a nivell nacional de cobrar com a màxim dues vegades i mitja el salari mitjà interprofessional. Això ho hem aplicat al parlament i als ajuntaments. Molta gent no es creia que ho faríem però des de la CUP ho teníem molt assumit. No hem vingut a forrar-nos sinó a fer actes responsables. Jo estic cobrant uns 1.570 euros nets i la meva voluntat és mantenir-ho si sóc batlle.

–Molts candidats municipals de la CUP no repeteixen. Perquè vós sí?
–La CUP va aprovar que els candidats al parlament estiguessin limitats a una legislatura. En canvi, en l’àmbit municipal està limitat a dues legislatures, vuit anys. Repeteixo perquè crec que en un temps complicat lluitant contra tot tipus d’adversitats hem estat fent una feina bastant digna. No fem política de façana sinó que plantegem polítiques reals, d’estalvi i de canvi de model. Això no és cosa d’un dia, d’un any ni de quatre, sinó d’anar fent.

–Llavors no esteu d’acord en en el fet els candidats de la CUP al parlament es renovin cada quatre anys?
–A l’assemblea vaig votar perquè fossin dues legislatures. Després de veure el potencial i la feinada que han fet en Quim, el David i la Isabel penso que estaria molt bé. Però també conec moltíssima gent igual de preparada que pot servir de relleu. L’objectiu és de no caure en el ‘poltronisme’.

–Què us ha sorprès més negativament del poder?
–Moltes coses però sobretot la lentitud en els processos. En qualsevol projecte que vols emprendre et trobes dificultats. Burocràcia absurda que no et deixa combatre les necessitats del dia a dia de les persones. Són mecanismes que serveixen per fer de control però s’ha demostrat que no eren vàlids i que han perpetuat escàndols com el de Reus.

–De què us sentiu més orgullós d’aquesta legislatura?
–Crec que hem fet un bon treball de recuperació històrica pensant amb gent que, en la majoria dels casos ja no hi eren, però que crèiem que calia dignificar la seva memòria. D’això en vàrem fer un llibre de 350 pàgines –Silencis. República, Guerra Civil i Repressió franquista a Navàs (1931-1945)– i ha sigut un gran orgull presentar-lo en diverses xerrades i veure gent d’elevada edat emocionar-se. Després, a partir d’això, hem descobert que un alcalde del nostre poble havia estat pres a Manhaussen juntament amb quatre navassencs més, i finalment exterminat a Gusen.

–A nivell nacional creieu la CUP creixerà molt en aquestes municipals?
–Jo crec que creixerà. Molt? En tant per cent de vots segur perquè el 2011 presentàvem 70 candidatures i enguany 163 i això vol dir que automàticament rebrem més vots. A nivell nacional hem demostrat que tres persones poden condicionar el debats del Parlament, tres persones poden fer que es prohibeixin les bales de goma, tres persones poden portar la batuta en una comissió contra la corrupció, …

–És vital pel procés que les forces independentistes assoleixin la majoria?
–Crec que és important que en aquestes municipals agafin força les opcions que no pensen únicament en un càlcul del benefici particular a l’hora de plantejar projectes de futur de país. Estic bastant enfadat perquè després del 9-N s’aturés la maquinària, es fessin càlculs electorals, es fessin espectacles lamentables i postposessin unes eleccions que havien de ser immediates. Crec que ara la gent cal que es torni a reengrescar i que tingui clar qui va estar frenant l’avenç de les eleccions.

Perfil de Jaume Casals en vint preguntes:

—Quin és el vostre defecte principal?

— Em preocupo massa per les coses.

—Quins dons naturals us agradaria tenir?

— Poder tenir més solucions i propostes per canviar la política municipal



Quin nom (de noi i de noia) preferiu?

—Eudald i Xènia



—Quin és el vostre artista preferit?

—Musical, Obrint Pas



—Quin és el vostre heroi de ficció preferit?

—Kurt Wallander, l’inspector de polícia de le novel·les de Henning Mankell



—Quin personatge històric valoreu més?
—Ovidi Montllor i Jaume Compte



—Quin és el vostre lema?

—Sempre endavant



—Quines feines heu fet fora de la política?

—Era professor de secundària i m’he agafat una excedència per ser alcalde. També vaig treballar a correus i de músic.



—No teniu fills. Però l’escola on els portaríeu seria pública o privada?
—A la pública on també hi vaig anar jo



—L’última vegada que heu fumat marihuana?

— Fa quatre mesos



—Amb quina llengua parleu als pares?

—En català

—Quina és la mentida més grossa que han publicat mai sobre vós en un mitjà de comunicació?

— Cap



—El millor alcalde del poble fins avui?

—L’Agustí Serra



—La cosa que heu fet més bé com a alcalde?

—Espero que unes quantes



—La que heu fet més malament?
—Espero que poques 



—Quant cobrareu si sou batlle? I si sou regidor?

—1.600 euros si sóc alcalde, que és el que he cobrat aquesta legislatura. Si sóc regidor, en cap cas excediria dues vegades el salari intermig

—Cobrareu dietes?

—Només quan m’he hagut de desplaçar a Barcelona per alguna reunió, però intento evitar-ho.

—Qui us ha fet políticament?

—Gent com David Fernández, l’Adam Majó i la gent del Casal Independentista de Sabadell

—Qui creieu que faria la vostra feina millor, entre la resta de candidats?

—Algunes farien la feina bé, però molt diferent a com ho fariem nosaltres



—Qui creieu que la faria pitjor?

—La candidata de CiU

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any