Eleccions autonòmiques: votaré Compromís+EU+Podemos+PSOE

VilaWeb
VilaWeb
Guillem Llin
11.05.2015 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els resultats de l’enquesta del CIS que es van fer públics la setmana passada deixen oberta la possibilitat que el partit de la Corrupció (PP) i el partit de l’Ibex 35 (Ciudadanos) governen el País Valencià. El motiu no és altre que la perversa llei electoral que tenim els valencians, la qual diu que s’ha de superar el 5% dels vots… en el total autonòmic. I Esquerra Unida del País València no hi arriba.

Sabem que els valencians vam parir la llei electoral més demencial de la democràcia. En totes les comunitats autònomes (excepte Madrid) fa falta superar el 3% per poder tindre representació. A Madrid cal el 5%, però és circumscripció única. Ací, al País Valencià, votem els candidats que es presenten per la província (Alacant, València i Castelló), però després es compta que cal superar el 5% del total (País Valencià). Així, uns 200.000 vots que obtinga qualsevol partit polític poden quedar perfectament inutilitzats per aquesta bestiesa.

Després de la reforma de l’Estatut d’Autonomia, els diputats autonòmics que s’han d’elegir el dia 24 de maig en són 99. Això cosa significa que un partit que obtinga, posem per cas, el 4,99% dels vots (no arriba al 5% mínim per traure representació), obtindria 0 diputats, i aquest mateix partit, si obté el 5% dels vots, trauria 4-6 diputats. En el cas valencià, per la llei que hem esmentat, no és possible que un partit obtinga un, dos o tres diputats. El mínim són quatre, cinc o sis.

Així les coses, segons l’enquesta del CIS, EUPV es queda fora del Parlament. Bé, jo vull contribuir a fer que governe un Front Ampli d’Esquerres (com el que funciona a Uruguai) perquè el partit de la Corrupció (PP) ha fet molt de mal al País, i el partit de l’Ibex 35 (Ciudadanos) és en les antípodes del que jo vull. La qual cosa és lògica: no tinc res en comú amb Alierta (Telefònica), Botín (Banc Santander), Brufau (Repsol), González (BBVA) o Fainé (la Caixa).

Perquè el Front Ampli d’Esquerres puga governar (i eixir beneficiats Compromís, Podemos i el PSOE) es fa necessari i imprescindible que Esquerra Unida entre al parlament valencià. I, segons l’enquesta, a hores d’ara, no hi entra. Per tant, de vosaltres depén que a partir del 24-M hi haja un govern de Corrupció i de l’Ibex 35, o un govern del Front Ampli d’Esquerres. Jo, encara que li tinga molts ‘peròs’ al partit, votaré EUPV, perquè votant-los, vote l’opció que les esquerres puguen governar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any